Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Απειλή του διευθυντή των φυλακών Δομοκού στον αναρχικό Τάσο Θεοφίλου


Tων Κατερίνας Κατή, Κώστα Ζαφειρόπουλου



«Αν θες το καλό σου, μην ασχολείσαι με τον συγκεκριμένο κρατούμενο». Αυτή ήταν η απάντηση-απειλή που καταγγέλλει ότι δέχτηκε ο αναρχικός Τάσος Θεοφίλου από τον διευθυντή των φυλακών στον Δομοκό, όταν διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες κράτησης του κουρδικής καταγωγής Χουσεΐν Φενζί Τσεκίν, ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων σε σπίτι στου Γκύζη, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Τ. Θεοφίλου, «ο Χουσεΐν Τσεκίν κρατείται κάτω από άθλιες και εξευτελιστικές συνθήκες, αφού δεν του δίνουν ρούχα επί ένα μήνα. Εδώ και 3 εβδομάδες έχει υποβάλει αίτημα για επισκεπτήριο και ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση, η οποία θα έπρεπε να είχε δοθεί μέσα στις τρεις πρώτες μέρες». Συγγενείς του Τσεκίν επιχείρησαν μέσω των δικηγόρων του να του δώσουν ένα δέμα με ρούχα το οποίο δεν επιδόθηκε ποτέ.



Καταγγελίες

Στο αίτημα του Θεοφίλου να επισκεφθεί ο ίδιος τον Τσεκίν, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Τις καταγγελίες επιβεβαιώνει και η δικηγόρος του Τσεκίν, Αλέκα Ζορμπαλά, που δεν έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον πελάτη της, ο οποίος δεν γνωρίζει ελληνικά και στερείται έτσι της νομικής συμπαράστασης που δικαιούται. Σύμφωνα με τους δικηγόρους και την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, ανάλογες ήταν οι συνθήκες κράτησης και για τους άλλους 3 συλληφθέντες, που παρέμεναν μέχρι πρόσφατα στην απομόνωση σε 3 διαφορετικές φυλακές (Ναύπλιο, Λάρισα, Γιάννενα).



Ο μικρότερος εξ αυτών, Μεχμέτ Αλί Γιλμάζ (γεννημένος το 1991), κρατείται στις φυλακές Ιωαννίνων και κατηγορείται -μεταξύ άλλων- για συγκρότηση «τρομοκρατικής οργάνωσης» από το 1999. Αναπάντητο παραμένει έως σήμερα το γεγονός πώς ο Μεχμέτ Αλί Γιλμάζ, παρότι δήλωσε ότι αυτό είναι το όνομά του, εμφανίζεται από την Αντιτρομοκρατική με το όνομα Μουρκάτ Κουρκούτ. Ο τελευταίος όμως είναι άλλος πρόσφυγας που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη την ίδια περίοδο και ύστερα αφέθηκε ελεύθερος. Οι 3 κρατούμενοι, εκτός του Τσεκίν, μεταφέρθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού όπου θα παραμείνουν έως τις 18 Μαρτίου, ημέρα εκδίκασης των αιτημάτων έκδοσης πολιτικού ασύλου.



«Οι πολιτικοί κρατούμενοι από την Τουρκία υφίστανται εντελώς ειδική και εξαιρετική μεταχείριση», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά για τους τέσσερις συγκεκριμένους κρατούμενους στους οποίους, ως φαίνεται, «προβάρονται» οι ειδικές συνθήκες κράτησης που ετοιμάζει με νομοσχέδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό.



Πολιτική εξόντωσης



«Αυτή η πολιτική της απομόνωσης είναι μια πολιτική εξόντωσης των επαναστατών για να εγκαταλείψουν τις ιδέες τους και να σπάσουν την αντίστασή τους. Αυτός ήταν και ο σκοπός των φυλακών τύπου F με τα κελιά απομόνωσης, των οποίων τα “εγκαίνια” έγιναν με μαζικές δολοφονίες στις 19-22 Δεκεμβρίου 2000 στην Τουρκία. Οι κρατούμενοι απάντησαν με απεργίες πείνας μέχρι θανάτου, που κράτησαν 7 χρόνια (με 122 μάρτυρες) και βγήκαν νικητές», έχει τονίσει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου