Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Απεργιες πεινας σε εταιρικες φυλακες μεταναστων στις ΗΠΑ


Αυτο ειναι ενα απο τα αναμενομενα αποτελεσματα της βαναυσοτητας που ειναι η κρατηση μεταναστων. Εκατονταδες απο τους 1.300 μεταναστες που κρατουνται στο Κεντρο Κρατησης Northwest στην Tacoma ξεκινησαν την διαμαρτυρια τους την Παρασκευη. Ξεκινησαν την απεργια πεινας εναντια στις απελασεις καθως και για καλυτερες συνθηκες στο κεντρο, οπως υψηλοτερους μισθους, καλυτερη διατροφη και μεταχειριση.

Το απογευμα της Παρασκευης, ο αριθμος των ανθρωπων που απεργουν ειχε φθασει τους 750 συμφωνα με την (Υπηρεσια Μεταναστευσης και Τελωνειων των ΗΠΑ), αλλα καποιες αλλες οργανωσεις που δεν σχετιζονται με την αμερικανικη κυβερνηση ισχυριστηκαν οτι στην πραγματικοτητα ο αριθμος των απεργων ειναι 1.200. Ο αριθμος αυτος τελικα μειωθηκε στους 330 την Κυριακη, ωστοσο οι διαμαρτυριες εντος και εκτος του κεντρου κρατησης συνεχιζονται.

Οι διαμαρτυριες αυτες ειναι αποτελεσμα της φρικτης καταστασης που επικρατουν στο κεντρο κρατησης και θυμιζουν οτι ειναι ιδιαιτερα παρομοιο με τα αλλα κεντρα κρατησης στις ΗΠΑ. Στο συγκεκριμενο κεντρο, οι κρατουμενοι αμειβονται με 1 δολαριο την ημερα, σχεδον ολο εκ του οποιου καταληγει στο υψηλο κοστος των αγαθων στην επιμελητεια (το αντιστοιχο του μπακαλικου στις φυλακες), ενω δεν λαμβανουν σχεδον καμια ιατρικη περιθαλψη. Εντωμεταξυ, ο κερδοσκοπικος οργανισμος, GEO Group, που διαχειριζεται το κεντρο ανεφερε καθαρα κερδη 134 εκατομυριων δολαριων για το 2012 μονο.

Η ICE απελασε περιπου 370 χιλιαδες μεταναστες απο τις ΗΠΑ το 2013. Και ενω η Υπηρεσια Μεταναστευσης και Τελωνειων προθυμα διατεινεται οτι περιπου το εξηντα τοις εκατο των εγκληματιων εχουν ποινικο μητρωο, το αλλο σαραντα τοις εκατο προφανως δεν εχει, ενω η πλειοψηφια οσων εχουν ποινικο μητρωο ειναι πλημμεληματικου χαρακτηρα. Επιπλεον, περισσοτερες απο εκατο χιλιαδες απελασεις του 2013 εγιναν κατω απο βεβιασμενες συνθηκες, χωρις καμια μορφη δικης ή νομικης υπερασπισης. Καθ’ ολη την διαρκεια της διακυβερνησης Obama, περισσοτεροι απο δυο εκατομμυρια ανθρωποι απελαθηκαν απο τις ΗΠΑ.  

Με τα δεδομενα αυτα κατα νου, ειναι ευκολο να καταλαβουμε γιατι οι κρατουμενοι απεργουν εναντια στις απελασεις, για καλυτερες συνθηκες κρατησης και για καλυτερες αμοιβες εντος του κεντρου. Αν οσοι απεργουν φθασουν την 72η ωρα της διαμαρτυριας τους, θα υποβληθουν σε ιατρικη εξεταση συμφωνα με την ICE, η οποια ισως και να ειναι η πρωτη φορα που θα λαβουν συνοπτικη ιατρικη εξεταση κατα την διαρκεια της κρατησης τους στο κεντρο.

Δυστυχως, οι κυβερνητικες υπηρεσιες επιχειρουν να εξασφαλισουν οτι η ιστορια αυτη θα φθασει σε κουφα αυτια· η ICE δηλωσε προσφατα οτι οι κρατουμενοι εχουν μητρωα βιαιων εγκληματων.

Αν και αυτο μπορει να ακουγεται σαν καλη δικαιολογια σε μερικους, καθως καποιοι απο τους κρατουμενους ειναι βιαστες και δολοφονοι, δεν αλλαζει το γεγονος οτι η κυβερνηση των ΗΠΑ και οι ιδιωτικες επιχειρησεις εχουν απο κοινου καταστρεψει τις ζωες εκατομμυριων ανθρωπων για το χρηματικο κερδος. Ισως αυτος να ειναι ο καπιταλισμος και το κρατος στην χειροτερη εκδοχη τους: εκατομμυρια φυλακισμενων για το δικαιωμα τους να ταξιδευουν, και στην συνεχεια να παραδιδονται σε κερδοσκοπικες επιχειρησεις το μοναδικο ενδιαφερον των οποιων ειναι η μεγιστοποιηση των εισοδηματων τους.



https://libcom.org/blog/hunger-strikes-corporate-immigrant-prisons-united-states-10032014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου