Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αλληλεγγύη στους κατοίκους της Χαλκιδικής – Ολοι το Σάββατο στην πορεία


«Aλήτες είναι τα ΜΑΤ κι οι ασφαλίτες» φωνάζουν εκατοντάδες κάτοικοι της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, που συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από τα δικαστήρια του Πολύγυρου. Ανάμεσά τους και άνθρωποι με άσπρα μαλλιά. Εκαναν δικό τους ένα σύνθημα που χρόνια τώρα ακούγεται κυρίως σε νεολαιίστικες συγκεντρώσεις και που ο πολιτικός κομφορμισμός δε θεωρεί «πολιτικά ορθό». Ομως, στον αγώνα ζωής που δίνουν οι κάτοικοι της Ιερισσού, της Μεγάλης Παναγιάς και των άλλων χωριών, αυτού του είδους η «πολιτική ορθότητα» έχει παραμεριστεί εδώ και καιρό. Την παραμέρισε η σφοδρότητα της σύγκρουσης με τους χρυσοθήρες-καταστροφείς, που έχουν μαζί τους ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση των δωσιλόγων ξεπέρασε κάθε όριο. Στις τρεις τα χαράματα, πάνοπλες ορδές των ΕΚΑΜ (παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, λέει η ανακοίνωση της μπατσαρίας), έσπασαν τις πόρτες και εισέβαλαν στα σπίτια δυο κατοίκων της Ιερισσού, για τους οποίους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Τους άρπαξαν μπροστά στα μάτια των παιδιών τους που έκλαιγαν σοκαρισμένα, τους πέταξαν στ' αυτοκίνητά τους και τους μετέφεραν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση των μπάτσων είναι προκλητική, όπως γίνεται πάντοτε σ' αυτές τις περιπτώσεις: «Η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μαζί με ειδικές αστυνομικές δυνάμεις (ΕΚΑΜ) και δικαστικούς λειτουργούς που προΐσταντο στην επιχείρηση, μετέβησαν τις 03.00 περίπου ώρα στις οικίες των δύο ημεδαπών. Οι ημεδαποί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών να επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους. Κατόπιν τούτου οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στις οικίες και να συλλάβουν τους δύο ημεδαπούς, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται σε όλη τη διαδικασία εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Οι οικογένειες των δύο απαχθέντων δήλωσαν πως οι μπάτσοι δεν χτύπησαν ούτε το κουδούνι, αλλά παραβίασαν τις πόρτες και μπουκάρισαν μέσα. Αυτή είναι η αλήθεια, όχι μόνο γιατί το λένε οι οικογένειες, αλλά γιατί προκύπτει με βάση την κοινή λογική. Γιατί πήγαν για συλλήψεις στις 3 τα χαράματα; Για να αιφνιδιάσουν τους ανθρώπους και να μην υπάρξει αντίδραση από τους συγχωριανούς τους. Αν χτυπούσαν πόρτες και έμπαιναν σε διαπραγματεύσεις (βγες, δε βγαίνω, δείξτε μου το ένταλμα, να επικοινωνήσω με το δικηγόρο μου κ.λπ.), ένα τηλεφώνημα θα ήταν αρκετό για να ξεσηκώσει όλο το χωριό. Γι' αυτό πήραν μαζί τους τα ΕΚΑΜ, τα ειδικευμένα σε τέτοιου είδους γκανγκστερικές επιχειρήσεις. Εσπασαν τη μία πόρτα, διέρρηξαν την άλλη και άρπαξαν τους ανθρώπους από τα κρεβάτια τους μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Οπως ακριβώς συνέβαινε κατά τη ναζιφασιστική κατοχή. Οπως συνέβαινε κατά την περίοδο της χούντας.

Είχαν και έναν επιπλέον λόγο για να οργανώσουν με τέτοιο τρόπο την επιχείρηση και να μην περιμένουν να εκτελέσουν τα εντάλματα με στοιχειωδώς νόμιμο τρόπο. Ηθελαν να σπείρουν τον τρόμο στο χωριό. Ενήργησαν παραδειγματικά. Αυτό δείχνει και το κατηγορητήριο που συνέταξαν σε βάρος των δύο συλληφθέντων, όπως το παραθέτει η μπατσική ανακοίνωση: «Τα εντάλματα σύλληψης αφορούν κυρίως αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση , απόπειρα ανθρωποκτονίας, εμπρησμό και έκρηξη από τα οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο, παραβίαση σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, ληστεία από άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, κ.λπ.».

Αστόχησαν και πάλι, όμως. Οταν το χωριό έμαθε τι συνέβη, ξεσηκώθηκε. Χτύπησαν οι καμπάνες, ο κόσμος μαζεύτηκε, εξαγριωμένος μπούκαρε στο αστυνομικό τμήμα (το οποίο οι μπάτσοι είχαν φροντίσει να εγκαταλείψουν), έβγαλε έξω ό,τι βρήκε και το έκαψε, για να μεταβεί στη συνέχεια στον Πολύγυρο, εν αναμονή της μεταγωγής των συλληφθέντων από τη Θεσσαλονίκη.

Ο αγώνας των Χαλκιδικιωτών ενάντια στους χρυσοθήρες-καταστροφείς μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του. Η κυβέρνηση επιχειρεί να τους νικήσει με τη φωτιά και το σίδερο. Τώρα πρέπει να «μιλήσει» η αλληλεγγύη. Πιο δυνατά από πριν. Το Σάββατο 13 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, υπάρχει προγραμματισμένη πορεία αλληλεγγύης από το Μοναστηράκι. Μετά τις ναζιστικού τύπου σημερινές συλλήψεις η πορεία γίνεται πιο επίκαιρη και η συμμετοχή σ' αυτή υποχρέωση.

ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου