Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ταϊλάνδη: Πολλοί τραυματίες από πυρά εναντίον διαδηλωτών

Δύο επιθέσεις σημειώθηκαν τη νύχτα κατά του μεγαλύτερου σημείου όπου οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει εδώ και δύο μήνες στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. "Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 02.30 τοπική ώρα κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, μεταξύ τους ένας φρουρός ασφαλείας των διαδηλωτών. Η δεύτερη σημειώθηκε μερικές ώρες αργότερα τραυματίζοντας πέντε διαδηλωτές", δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας Πραούτ Ταβορνσίρι.

Ο απολογισμός επιβεβαιώθηκε από το κέντρο πρώτων βοηθειών που διευκρίνισε ότι ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται σε "κρίσιμη κατάσταση".

Τα δύο αυτά περιστατικά σημειώνονται μετά τις ανταλλαγές πυρών χθες μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και διαδηλωτών έξω από την Μπανγκόκ κατά τις οποίες τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Ενώ οι διαδηλωτές υποσχέθηκαν να παραλύσει η Μπανγκόκ από τη Δευτέρα έως τη "νίκη", οι αρχές ανησυχούν μήπως ξεσπάσουν βίαια επεισόδια και έχουν κινητοποιήσει 20.000 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Οι διαδηλωτές ζητούν η κυβέρνηση να αντικατασταθεί από ένα μη εκλεγμένο "λαϊκό συμβούλιο", κατηγορούν την πρωθυπουργό Γινγκλάκ Σιναουάτρα ότι είναι η μαριονέτα του αδελφού της πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα και θέλουν να απαλλαγούν από το "σύστημα Τακσίν", όπως το αποκαλούν.

Για να εκτονώσει την κρίση, η Γινγκλάκ προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 2 Φεβρουαρίου. Ωστόσο καθώς το κυβερνών κόμμα θεωρείται το επικρατέστερο για τη νίκη, οι διαδηλωτές υποσχέθηκαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή τους και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι θα τις μποϊκοτάρει.

Ο αρχηγός του ισχυρού στρατού ξηράς Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, ο οποίος πρόσφατα δεν απέκλεισε τον κίνδυνο ενός πραξικοπήματος, κάλεσε σήμερα "τις δύο πλευρές να μην αναμετρηθούν. Ανησυχώ για την ασφάλεια, δεδομένου ότι πολύς κόσμος θα συγκεντρωθεί τη Δευτέρα και βίαια επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια" των προηγούμενων διαδηλώσεων, δήλωσε στον Τύπο.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι Ταϊλανδοί πρέπει "να επιλύουν τα προβλήματα των Ταϊλανδών", απορρίπτοντας έτσι τα σχόλια ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δηλώνοντας "ιδιαίτερα ανήσυχος για τον κίνδυνο κλιμάκωσης" τόνισε χθες ότι ανέλαβε μεσολαβητικό ρόλο στην πολιτική κρίση και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό και τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος.

left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου