Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Για τον Σαϊντ που έχασε το αυτί του: Μετά την επίθεση των χρυσαυγιτών, η... απέλαση

Απίστευτο κι όμως... ελληνικό. Ο Σαΐντ, ο Ιρανός μετανάστης που δέχτηκε ρατσιστικό κτύπημα χάνοντας από αυτή το αριστερό του αυτί έκανε το λάθος να το καταγγείλει στην αστυνομία η οποία τον συνέλαβε και τον έστειλε στο τμήμα Αλλοδαπών επειδή δεν είχε χαρτιά!

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου  από τη σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών:

Αλλη μία ιστορία θεσμικού ρατσισμού αποκαλύπτεται στην υπόθεση της άγριας, ρατσιστικής επίθεσης στον Σαΐντ, τον Ιρανό μετανάστη, ο οποίος έχασε το αριστερό του αυτί τον προηγούμενο Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το θύμα, που κατήγγειλε την επίθεση στο αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ, όχι μόνο δεν έχει δικαιωθεί μέσω της σύλληψης των δραστών, αλλά συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή. Απειλείται άμεσα με απέλαση διότι δεν έχει χαρτιά.

Την ώρα που διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για το θέμα από τον εισαγγελέα για εγκλήματα ρατσιστικής βίας, Σ. Παππά, το αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ αγνόησε το περιστατικό επί 3 μήνες και μεθοδευμένα συνέλαβε το θύμα παραπέμποντάς τον στο τμήμα Αλλοδαπών, χωρίς να συνεργαστεί με τον εισαγγελέα, σε μια υπόθεση που συμπυκνώνει όλα τα προβλήματα στον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει τα θύματα ρατσισμού.

Η επίθεση

18 Οκτωβρίου 2013. Πλατεία Μεταξουργείου. Ο Σαΐντ μιλάει στο τηλέφωνο και ξαφνικά δέχεται απρόκλητα επίθεση από 3 μαυροφορεμένους άνδρες. Ενας από αυτούς του κάνει κεφαλοκλείδωμα. «Με τα δόντια του έκοψε το αυτί μου, αιμορραγούσα και το αυτί μου έπεσε στο έδαφος. Ενας φίλος μου με είδε, πήγαμε με το κομμένο αυτί στο νοσοκομείο, αλλά η συγκόλληση δεν πέτυχε κι έτσι έχασα το αυτί μου», θα εξηγήσει αργότερα διηγούμενος το περιστατικό στους Γιατρούς του Κόσμου.

Νοσηλεύτηκε επί μία εβδομάδα σε δημόσιο νοσοκομείο ως επείγον περιστατικό. «Γιατροί και νοσηλευτές ήταν πολύ βοηθητικοί γι' αυτόν, κανείς δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι δεν είχε χαρτιά», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Χριστίνα Ψαρρά από τους Γιατρούς του Κόσμου, στους οποίους κατέφυγε ο Σαΐντ μετά το νοσοκομείο. Δυόμισι μήνες μετά το περιστατικό και αφού ο Σαΐντ είχε δεχθεί την απαραίτητη ιατρική, νομική και κοινωνική υποστήριξη, οι Γιατροί του Κόσμου δημοσιοποιούν την ιστορία με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικού εγκλήματος δεν έκανε τίποτα μέχρι να δημοσιοποιηθεί η ιστορία», τονίζει ο δικηγόρος του, Βασίλης Κερασιώτης, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ο οποίος έκανε την καταγγελία επώνυμα τη μέρα της επίθεσης.

«Ως δικηγόρος δεν μπορώ να πάω στην αστυνομία, αφού το θύμα δεν έχει χαρτιά. Οπότε η καταγγελία έγινε τηλεφωνικά». Την προηγούμενη Παρασκευή η αστυνομία παίρνει τηλέφωνο στο σπίτι του και «ψαρεύουν» έναν φίλο του για να δουν πού μένει. Πολύ φιλικά τον οδηγούν στη ΓΑΔΑ για να δώσει κατάθεση.

Χωρίς να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι είναι θύμα επίθεσης, η ΓΑΔΑ αρχικά τον συλλαμβάνει και τον οδηγεί στο τμήμα Απελάσεων. Τη προηγούμενη Δευτέρα βγαίνει απόφαση ταχείας απέλασης. Μέσα σε 6 μέρες πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα. Υστερα από έντονες πιέσεις αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο να φύγει.

Προχθές μόλις η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π.Φάκου, έδωσε εντολή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για την επίθεση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ιστορίας. «Πλέον δεν έχει ευθύνες μόνον η ΓΑΔΑ, αλλά και ο εισαγγελέας. Είναι μια υπόθεση ανάλογη της επίθεσης στους εργάτες της Μανωλάδας, πρέπει να του δοθεί άδεια παραμονής όσο διερευνάται», υπογραμμίζει ο δικηγόρος του. Το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων ρατσιστικής βίας δεν διαθέτει χαρτιά. Μια σύλληψη έπειτα από καταγγελία συνιστά ένα μήνυμα και για τους άλλους μετανάστες.

«Υστερα από όλα αυτά δεν ξέρω αν θέλει να παραμείνει εδώ. Για άλλη μία φορά ζητάμε την ανθρωπιστική προστασία όλων των θυμάτων ρατσιστικής βίας για να μπορούν να καταθέσουν», τονίζει η Χριστίνα Ψαρρά από τους Γιατρούς του Κόσμου.

Στην εξίσου φρικιαστική υπόθεση του αλυσοδεμένου Αιγύπτιου φούρναρη Ουαλίντ στη Σαλαμίνα το υπουργείο Εσωτερικών τού χορήγησε -έστω και με καθυστέρηση- προσωρινή άδεια παραμονής, μέχρι να ολοκληρωθεί δικαστικά η υπόθεσή. Εκτοτε παραμένει νόμιμα στην Ελλάδα. Σε δύο μέρες ο Σαΐντ πρέπει να φύγει από τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου