Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ισπανία: Ογκώδης διαδήλωση Βάσκων για την αποφυλάκιση μελών της ΕΤΑ f

People march during a demonstration called by several Basque political parties, trade unions and social groups in the northern Spanish Basque city of Bilbao on January 11, 2014. (AFP Photo / Rafa Rivas)Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο το βράδυ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, για λογαριασμό των φυλακισμένων μελών της βασκικής εθνικιστικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και την ανεξαρτησία της περιοχής των Βάσκων.

Το πλήθος διαδήλωσε ειρηνικά στο κέντρο της πόλης απαιτώντας την αποφυλάκιση τουλάχιστον 600 κρατουμένων της ΕΤΑ. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 110.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί. Τα συνθήματα που φώναζαν επανειλημμένως ήταν «αμνηστία για όλους» και «ελευθερία, ελευθερία».

as)

Η διαδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή , ωστόσο οι αρχές δεν το επέτρεψαν.

Το 1968, η ΕΤΑ είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία βίας κατά της ισπανικής κυβέρνησης με στόχο την ανεξαρτησία της περιοχής των Βάσκων από την Ισπανία, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. Το 2011 η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πράξεις βίας, ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την ομάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου