Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Το ΣτΕ «παγώνει» ξανά την εκτροπή του Αχελώου

Σήμερα, Παρασκευή, δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γνωστή από τον περασμένο Ιούνιο, με την οποία διακόπτονται ακόμη μία φόρα τα έργα της εκτροπής του Αχελώου

Η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 22 χρόνια.

Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991, ενώ η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έχει συζητήσει κατ επανάληψη το θέμα, εκδίδοντας σχετικές αποφάσεις (1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011).

Τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταγενέστερα μετονομάστηκε σε Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012. Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ έχει λάβει υπόψιν τις απαντήσεις αυτές.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2013 συζητήθηκε ξανά η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, και τώρα οι σύμβουλοι Επικρατείας συνήλθαν σε διάσκεψη, όπου και έκαναν δεκτό το αίτημα των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας.

Για τη διακοπή των έργων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, το «Παγκόσμιο Ταμείο για τη φύση (WWF) Ελλάς», αλλά και η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Σύμφωνα με πληροφορίες του agrinioculture.gr, το ΣτΕ επισημαίνει πως η εκτροπή αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και το Σύνταγμα.

Ακόμη με την απόφασή του καλεί την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων, το οποίο να μην αντίκειται στην ορθολογική διαχείριση του νερού και την βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η εκτροπή του Αχελώου.

left.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου