Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Μπαγκλαντές: Μαζικοί εμπρησμοί σε εκλογικά τμήματα

bangladesh 4-1-2014Τουλάχιστον 100 εκλογικά τμήματα πυρπολήθηκαν στο Μπανγκλαντές, μία ημέρα πριν από τις αμφιλεγόμενες εκλογές της Κυριακής...

Η βία ξέσπασε μετά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης, η οποία μποϊκοτάρει την ψηφοφορία, σε διήμερη γενική απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που αποκάλεσε "σκανδαλώδη φάρσα".
Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου, στη χώρα.
Η αντιπολίτευση ζητά μια ουδέτερη υπηρεσιακή κυβέρνηση να επιβλέπει τις εκλογές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που η κυβέρνηση έχει αρνηθεί.
Η αστυνομία και οι εκλογικοί αξιωματούχοι ανέφεραν εμπρηστικές επιθέσεις σε περίπου 100 εκλογικά τμήματα, σε 20 περιοχές σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Ντάκα. Πολλά εκλογικά τμήματα βρίσκονται σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα ακυρωθεί η ψηφοφορία εξαιτίας των επιθέσεων.
Σε ένα άλλο περιστατικό βίας, τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν, όταν μια βόμβα βενζίνης ρίχτηκε μέσα από το παράθυρο ενός τρένου στη βορειοδυτική πόλη Νατόρε.
Η βία εντείνεται, παρά το γεγονός ότι περίπου 50.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα για να περιφρουρήσουν τη διαδικασία.
Η απεργία είναι η τελευταία σε μια σειρά από διαμαρτυρίες του Εθνικού Κομματος του Μπανγκλαντές και των συμμάχων του – συμπεριλαμβανομένου του ισλαμιστικό κόμματος Τζαμάατ-ε-Ισλάμι – με αποκλεισμούς των δρόμων, σιδηροδρόμων και οδών και το κλείσιμο των καταστημάτων, σχολείων και γραφείων.
Δεκάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς αστυνομικών και δεκάδες επιβάτες κάηκαν μέχρι θανάτου από διαδηλωτές που έριξαν βόμβες μολότοφ σε λεωφορεία που αψήφησαν την απεργία.
Οι αναλυτές λένε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την έκβαση των εκλογών της Κυριακής. Πολλές από τις έδρες θα περιέλθουν στην κυβέρνηση, λόγω του μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης, που σημαίνει ότι το κυβερνητικό κόμμα της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ, θα παραμείνει στην εξουσία.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ αρνήθηκαν να στείλουν παρατηρητές, λόγω ζητημάτων που προέκυψαν γύρω από την εκλογική διαδικασία.
Όλες οι εκλογές από το 1991 έχουν πραγματοποιηθεί υπό ουδέτερη υπηρεσιακή κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ουαζέντ κατήργησε το σύστημα το 2010, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν πλέον απαραίτητο και χρησιμοποίησε την πλειοψηφία των δύο τρίτων που διαθέτει στο κοινοβούλιο για να κάνει την αλλαγή.
Ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν μετέβη στη Ντάκα, τον περασμένο μήνα, με στόχο να πείσει τις δύο πλευρές να έρθουν σε διάλογο, αλλά απέτυχε.
Η κυβέρνηση επέμεινε ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος στις ψηφοφορίες εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και να συζητήσει τυχόν αλλαγές που θέλει μετά την ψηφοφορία.
Η Ουαζέντ και η αρχηγός της αντοποίλτευσης Χαλέντα Ζία - που είναι ορκισμένοι πολιτικοί εχθροί - εναλλάσσονται στην εξουσία και την αντιπολίτευση, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου