Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Αλμούνια: Δεν πληρώνουν τα δάνειά τους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από το 2013

Τα δάνεια που έχουν δοθεί έως τώρα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ «θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα από τον Ιανουάριο του 2013», απάντησε ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη και της προέδρου της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Σάρον Μπόουλς.

Ο Χ. Αλμούνια ανέφερε επίσης μέσα στο 2013 δεν έχει δοθεί κανένα νέο δάνειο σε πολιτικά κόμματα.

Στην ερώτησή τους οι Θ. Σκυλακάκης και Σ. Μπόουλς ανέφεραν ότι τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χρωστούν 270 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές τράπεζες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τα δύο κόμματα. Ωστόσο εκ μέρους της ΝΔ, ο Γιώργος Μουρούτης τοποθετήθηκε ηλεκτρονικά αναφέροντας «δάνεια της Ν.Δ εξοφλούνται κανονικά παρά τα υψηλότατα επιτόκια που πληρώνει» καθώς και ότι «ο κ. Σκυλακάκης ερμηνεύει τον κ. Αλμούνια όπως νομίζει».

Αναλυτικά η ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη και η απάντηση του Χ. Αλμούνια

Θέμα: Δάνεια με προνομιακούς όρους και εξυπηρέτηση του χρέους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων στην κυβέρνηση

«Σε συνέχεια προηγούμενων γραπτών ερωτήσεων όσον αφορά την χρηματοδότηση ελληνικών πολιτικών κομμάτων (E-011048/2011 και P-002640/2013) και μετά την απάντηση του Υπουργού Εργασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και του ΠAΣOK, ύψους 360 000 ευρώ προς τον Εθνικό Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (IKA), από τον παρελθόντα Ιούλιο το θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων των πολιτικών κομμάτων επανέρχεται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα.

Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χρωστούν πάνω από 270 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ελέγχονται από το κράτος σε ποσοστό περίπου 90%. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου 2012, ανακύπτει πρόβλημα ηθικού κινδύνου σε σχέση με τα εν λόγω χρέη.

Το 2012, σε μία περίοδο περιορισμένης ρευστότητας όταν οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν ενυπόθηκα στεγαστικά και άλλου τύπου δάνεια, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς τους, έλαβαν περαιτέρω τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής της 18ης Απριλίου 2013, οι εποπτεύοντες εντολοδόχοι σε όλες τις υπό αναδιάρθρωση τράπεζες άρχισαν τη δραστηριότητά τους στις 16 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να εξασφαλίσουν συμμόρφωση με τις αρχές αμεροληψίας και ανεξαρτησίας από πολιτικές επιρροές (άρθρο 3.4.2 του μνημονίου συμφωνίας).
Ερωτάται η Επιτροπή: σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει η Επιτροπή από τους ελεγχόμενους από αυτήν εποπτεύοντες εντολοδόχους οι οποίοι ορίστηκαν στις υπό αναδιάρθρωση ελληνικές τράπεζες, εξακολουθούν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να εξυπηρετούν τα χρέη τους (συμπεριλαμβανομένων των τόκων και των αποσβέσεων)»;

Απάντηση του κ. Almunia εξ ονόματος της Επιτροπής (7.2.2014)

«Στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το Μνημόνιο Συνεννόησης για τους Ειδικούς Όρους της Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει τον διορισμό εντολοδόχου παρακολούθησης σε όλες τις τράπεζες που τελούν υπό αναδιάρθρωση. Τον Ιανουάριο του 2013, οι εντολοδόχοι παρακολούθησης ξεκίνησαν εργασίες παρακολούθησης σε τέσσερις κεντρικές τράπεζες. Οι εντολοδόχοι επαληθεύουν την ορθή διακυβέρνηση και τη χρήση εμπορικών κριτηρίων σε σημαντικές αποφάσεις πολιτικής.

Στο έργο της παρακολούθησης υπάγεται επίσης η διαδικασία έκδοσης νέων δανείων και η αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστώσεων προς τους συνδεδεμένους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κομμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα. Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου