Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Μαδούρο: Η Βενεζουέλα δεν είναι Ουκρανία

«Εδώ δεν είναι Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν το Σάββατο για την ειρήνη και ενάντια στον φασισμό. Ο διάδοχος του Τσάβες κατηγόρησε τον Λεοπόλδο Λόπεζ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ως ενορχηστρωτή των αιματηρών διαδηλώσεων, σημειώνοντας πως στόχος του είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας. «Αυτό είναι το πρόσωπο του φασισμού», τόνισε.


Σημειώνεται πως τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες την Τετάρτη οπαδοί της αντιπολίτευσης σκότωσαν έναν υποστηρικτή του Μαδούρο, ενώ στα επεισόδια που ακολούθησαν δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους.

Κύριο αίτημα των διαδηλώσεων, που οργανώνονται κυρίως από ομάδες φοιτητών της αντιπολίτευσης, είναι η αποχώρηση του Μαδούρο, ενώ η βία έχει διχάσει την αντιπολίτευση, όπως επισημαίνουν διεθνή μέσα. Ο Ενρίκε Καπρίλες, βασικός αντίπαλος του Ν. Μαδούρο, τήρησε αποστάσεις λέγοντας πως «δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να εξαναγκάσουμε την κυβέρνηση σε παραίτηση».

Σημειώνεται πως οι κινητοποιήσεις έχουν την υποστήριξη ορισμένων κομμάτων και οργανώσεων της αντιτσαβικής αντιπολίτευσης, αλλά όχι της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης συμμαχίας στη Βενεζουέλα, της MUD. Αναλυτές επισημαίνουν πως τα τελευταία γεγονότα ενισχύουν την συσπείρωση στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, ενώ παράλληλα διχάζουν την αντιπολίτευση.

Οι αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης. Σύμφωνα με τις αρχές, ένας υποστηρικτής της κυβέρνησης σκοτώθηκε από οπαδούς της αντιπολίτευσης. Ακολούθησαν επεισόδια κατά τη διάρκεια των οποίων δύο διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας καταγγέλλει απόπειρα νέου «τηλεοπτικού πραξικοπήματος» αντίστοιχου με αυτό του 2002, όταν είχε επιχειρηθεί η ανατροπή του Ούγκο Τσάβες. Ο Νικολάς Μαδούρο καταγγέλλει τηλεοπτικά μέσα και διεθνή πρακτορεία για υπερβολική προβολή των επεισοδίων με επιδίωξη την αποσταθεροποίηση.

«Γίνεται μια μεγάλη χειραγώγηση. Καταγγέλλω το Γαλλικό Πρακτορείο. Έχει τεθεί επικεφαλής αυτής της χειραγώγησης», τόνισε, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Τηλεπικοινωνικών προειδοποίησε με κυρώσεις για «διαφήμιση της βίας». Από την πλευρά της η περιφερειακή διευθύντρια του Γαλλικού Πρακτορείου στη Λατινική Αμερική, Ζουλιέτ Ολιέ-Λαρούς, δήλωσε πως «δεν κατανοεί» τις κατηγορίες αυτές και ζήτησε να υπάρξει μια «συνάντηση με τις αρχές για να λάβει περισσότερες πληροφορίες» σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης οι αρχές της Βενεζουέλας απελευθέρωσαν 25 διαδηλωτές, ενώ όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων συνελήφθησαν 75 άτομα. Ο Μαδούρο ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει σε μια μικρή ομάδα να προκαλέσει αποσταθεροποίηση. «Φτάνει! Θα τους εμποδίσουμε», τόνισε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες και αθλητές υποστηρικτές της κυβέρνησης. Μηνύματα αλληλεγγύης προς την κυβέρνηση Μαδούρο στέλνουν και πολλές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου