Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Με 350 χιλιάδες δολλάρια αγοράζεις άδεια να σκοτώσεις ρινόκερο που είναι υπό εξαφάνιση

Λένε για οικολογία και πράσινα άλογα... Δεν τα χαύτουμε! Το αμερικανικό κράτος σου δίνει άδεια να κυνηγήσεις ρινόκερο που είναι προστατευόμενο είδος αρκεί να τους δώσεις 350,000 δολλάρια...

Ο μαύρος ρινόκερος είναι είδος υπό εξαφάνιση και οι κυνηγοί απαγορεύεται να σκοτώνουν αυτό το πανέμορφο ζώο, εκτός κι αν κάποιος πλούσιος κυνηγός δώσει 350,000 δολλάρια για να πάρει άδεια! Για ποιά προστασία των ειδών υπό εξαφάνιση μιλάμε τότε;

Η Λέσχη Σαφάρι του Ντάλας από το Τέξας της Αμερικής, που συνδέεται με το αμερικανικό δημόσιο, δεν φαίνεται να έχει ηθικές αναστολές: τα λεφτά είναι λεφτά, και ο θάνατος ενός ζώου υπό εξαφάνιση δεν φαίνεται να τους ταρακουνεί καθόλου ψυχικά - αν έχουν ψυχή αυτοί οι άνθρωποι με τα κουστούμια και τις καραμπίνες!

Παρόλο που πολλοί οικολόγοι και οργανώσεις προστασίας ζώων υπό εξαφάνιση μαζί με πολιτικούς ακτιβιστές εναντιώθηκαν στην απόφαση της Λέσχης Σαφάρι του Ντάλας να ξεκινήσει να πουλάει άδειες κυνηγιού του μαύρου ρινόκερου, η Λέσχη κατάφερε να λάβει (πολλοί υποπτεύονται οτι εξαγόρασε με κρυφές διαδικασίες) την συμφωνία διάφορων επιστημόνων και μεγάλων οργανώσεων ΜΚΟ που υποτίθεται ασχολούνται με τη προστασία των ζώων υπό εξαφάνιση. Τα μεγάλα ΜΜΕ αποσιώπισαν τις προσπάθειες των μικρών οργανώσεων και μεμονομένων ακτιβιστών να ενημερώσουν το κοινό για τις επικείμενες πωλήσεις των αδειών κυνηγιού και να εξηγήσουν στον κόσμο πόσο σύντομα θα μπορούσε να εξαφανιστεί το είδος του μαύρου ρινόκερου που υποφέρει από παράνομο κυνήγι. Μόνο πέρσι στη Νότια Αφρική σκοτώθηκαν χίλια τέτοια ζώα από παράνομους κυνηγούς. Φανταστείτε τί έχει να γίνει τώρα που το αμερικανικό κράτος, σε συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη όπου ζει ο μαύρος ρινόκερος και διαμέσου της Λέσχης Σαφάρι του Ντάλας ξεκινήσει να πουλάει άδειες για νόμιμο κυνήγι.

Ο μαύρος ρινόκερος κινδυνεύει τώρα με άμεση εξαφάνιση από πλούσιους κυνηγούς που πλήρωσαν για να έχουν το "δικαίωμα" να σκοτώσουν ένα ζώο που σε λίγο δεν θα υπάρχει.

Μια από τις οργανώσεις ΜΚΟ που υποστήριξαν τις πωλήσεις αδειών ήταν και η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης IUCN. Λένε, χωρίς καν να γελάνε με αυτά που λένε, οτι ο θάνατος μερικών ρινόκερων από τις σφαίρες κυνηγών θα βοηθήσει τη σωτηρία του είδους αφού οι πωλήσεις των αδειών θα φέρουν φρέσκο χρήμα στα ταμεία τους, τα οποία όπως υποστηρίζουν θα τα χρησιμοποιήσουν για να υποστηρίξουν ζωολογικούς κήπους να πάρουν περισσότερους μαύρους ρινόκερους στα κλουβιά τους ώστε να μην χαθεί το είδος. Δηλαδή όχι μόνον πουλάνε άδειες σε κυνηγούς αλλά λένε οτι θέλουν να βοηθήσουν και τους καπιταλιστές που έχουν τους ζωολογικούς κήπους (που σήμερα οι περισσότεροι είναι ιδιωτικοί και ανήκουν σε λίγες μεγάλες εταιρίες με επενδυτές) να εκμεταλλευτούν όσα ζωάκια έμειναν ζωντανά και δεν σκοτώθηκαν από τους κυνηγούς που εξαγόρασαν το "δικαίωμα" να σκοτώσουν αυτά τα όμορφα μεγάλα πλάσματα!

Οι πωλήσεις των αδειών οργανώνονται από την Λέσχη Σαφάρι του Ντάλας σε συνεργασία με το Αμερικανικό κράτος, τα Αφρικανικά κράτη όπου ζει ο μαύρος ρινόκερος, και διάφορες οργανώσεις ΜΚΟ που υποτίθεται "προστατεύουν" αυτά τα ζώα, μία από τις οποίες είναι η IUCN. Τα χρήματα από τις άδειες θα κατατεθούν, όπως λένε, κατά 80% στους λογαριασμούς των οργανώσεων "προστασίας" των ειδών υπό εξαφάνιση και τα υπόλοιπα τους κρατικούς λογαριασμούς και στη Λέσχη Σαφάρι του Ντάλας για "διαχειριστικά έξοδα".

Δηλαδή, ξεπουλάνε τους μαύρους ρινόκερους και τώρα πλέον ο κάθε πλούσιος κυνηγός με βίαιες δολοφονικές εγκληματικές επιθυμίες μπορεί να αγοράσει την άδεια να σκοτώσει ένα ζώο που σύντομα θα εξαφανιστεί από τον πλανήτη, αρκεί να δώσει 350,000 δολλάρια σε αυτούς που υποτίθεται θα έπρεπε να προστατεύουν αυτά τα πλάσματα!

Μια από τις οργανώσεις που αρνήθηκε να δεχτεί χρήματα από τις πωλήσεις των αδειών και εναντιώθηκε, χωρίς όμως αποτέλεσμα, στην αποφαση ήταν το Διεθνές Ίδρυμα Ρινόκερων που υποστηρίζει πως οι πωλήσεις αδειών για νόμιμο κυνήγι ρινόκερου θα προκαλέσουν πολύ γρήγορα, ίσως μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, την απόλυτη εξαφάνιση αυτού του είδους ζώου. Στο Ντάλας του Τέξας στην Αμερική έγινε μια μικρή διαδήλωση από αυτόνομους ακτιβιστές δικαιωμάτων ζώων έξω από τα γραφεία της Λέσχης Σαφάρι του Ντάλας, κάτι που δεν φάνηκε να τραβά το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Το γεγονός οτι πολλές μεγάλες οργανώσεις ΜΚΟ που υποτίθεται προστατεύουν το περιβάλλον δέχτηκαν αυτή την απόφαση δείχνει οτι η προστασία των ζώων υπό εξαφάνιση και της φύσης γενικά δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το αντικείμενο πολιτικής και οικονομικής εκμετάλλευσης οργανώσεων που λίγο διαφέρουν από καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Πουλάνε περιοδικά, πουλάνε μπλουζάκια, ζητάνε δωρέες και εθελοντική εργασία ενώ στη ζούλα δέχονται χρήματα από πωλήσεις αδειών κυνηγιού ζώων υπό εξαφάνιση... Το μάθαμε το κόλπο. Απλά οι καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται τα ζώα και τη φύση, όπως ελέγχουν το κράτος ελέγχουν και πολλές από τις μεγάλες επίσημες οργανώσεις. Ίσως το μέλλον του ακτιβισμού και της προστασίας της φύσης είναι οι μικρές αυτόνομες ομάδες αυτο-οργανωμένων ακτιβιστών που θα συνεργάζονται σαν δίκτυα αλληλο-υποστήριξης με άλλες ομάδες σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι συνειδήσεις των πραγματικών ακτιβιστών δεν θα εξαγοραστούν ποτέ!

Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε, όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε για τη προστασία των ζώων, οτι δεν θα κάνουν το ίδιο και με άλλα ζώα υπό εξαφάνιση που το κυνήγι τους κανονικά απαγορεύεται, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί κάτι για πωλήσεις αδειών κυνηγιού άλλων ειδών. Είναι σημαντικό όμως οι ακτιβιστές δικαιωμάτων ζώων από όλο το κόσμο να δώσουν ένα μύνημα στις κυβερνήσεις (ή στις πρεσβείες των κυβερνήσεων που ευθύνονται πιο άμεσα) οτι οι πωλήσεις αδειών για κυνήγι μαύρου ρινόκερου ή οποιουδήποτε άλλου είδους δεν θα γίνουν δεκτές από εμάς που αγωνιζόμαστε για έναν πλανήτη ειρήνης και αρμονικής συνήπαρξης όλων των ειδών, ανθρώπων και ζώων! Οι μεγάλες επίσημες μη-κλυβερνητικές οργανώσεις και τα κράτη έδειξαν πόσο ενδιαφέρονται για τα ζώα... είναι καιρός να οργανωθούν αυτόνομοι ακτιβιστές σε μικρές τοπικές ομάδες που με διάφορα μέσα θα προσπαθήσουν να φέρουν μια κοινωνική αλλαγή στο τρόπο που οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα αδέλφια μας, τα ζώα. Γιατί να πας σαν εθελοντής να δουλέψεις για μια μεγάλη επίσημη ΜΚΟ που θα σε βάλει να μοιράζεις χαρτιά στους περαστικούς στο δρόμο ενώ μπορείς στη γειτονιά σου να βρεις άλλους με παρόμοια οικολογικά ενδιαφέροντα και να συνεργαστείτε μαζί και να δικτυωθείτε με άλλες παρόμοιες αυτόνομες ομάδες ή και μεμονομένα άτομα διεθνώς; Το καπέλωμα του οικολογικού ακτιβισμού από τις μεγάλες επίσημες ΜΚΟ πρέπει να γίνει παρελθόν και εμείς οι ακτιβιστές πρέπει να δώσουμε τη προσοχή μας στην αυτο-οργανωμένη δράση την οποία δεν μπορούν ούτε να αντιμετωπίσουν ούτε να εξαγοράσουν, και να τη συνδέσουμε με τα γενικότερα κοινωνικά ζητήματα του αντικαπιταλισμού προς μια νέα αταξική κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ούτε ζώου από ανθρώπου. Οι συνειδήσεις των αυτόνομων ομάδων και των σκεπτόμενων ατόμων που ασχολούνται με τη προστασία της φύσης και το ταξικό πόλεμο δεν θα εξαγοραστούν ποτέ!

 

Σοφία Κουτσουβέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου