Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Αρνήθηκε το ΑΠΘ να δεχθεί τυφλό φοιτητή

Αρνήθηκε να δεχθεί ως φοιτητή το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ έναν αριστούχο τυφλό μαθητή της τρίτης λυκείου με διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς και με αργυρό μετάλλιο σε μαθητική ολυμπιάδα, σύμφωνα με καταγγελία του παραρτήματος Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ απαντά πως «δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, αλλά αφορά τα γενικά κριτήρια που θέτει το τμήμα για την εισαγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να το παρακολουθήσουν».

Σύμφωνα με την καταγγελία, «το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ απέρριψε το αίτημα του μαθητή πριν καν καταθέσει το μηχανογραφικό του επικαλούμενο τα γενικά κριτήρια ικανοτήτων που έχει θέσει το ίδιο για την αποδοχή υποψηφίων φοιτητών με ειδικές ανάγκες, όπως η μη ολική τύφλωση και η μη ανικανότητα και των δύο άνω άκρων». «Αυτή η απόφαση και ο νόμος που τη στηρίζει είναι αντισυνταγματική και τουλάχιστον αναχρονιστική και αντιανθρωπιστική», ενώ υποστηρίζει ότι σε αντίστοιχα τμήματα των Ιωαννίνων και της Αθήνας δεν υπάρχουν εμπόδια εισαγωγής για φοιτητές με προβλήματα όρασης.

«Κύριε υπουργέ, σας ζητούμε να ασκήσετε την παρέμβαση που εσείς θα κρίνετε ότι είναι η προσφορότερη για την περίπτωση. Είναι αδιανόητο το γεγονός να υποχρεωθεί μια οικογένεια με τέσσερα μέλη που παρουσιάζουν αναπηρία όρασης να μετακομίσουν σε άλλη πόλη προκειμένου ο γιος τους να εκπληρώσει τους επιστημονικούς στόχους που έχει δικαιολογημένα χαράξει και βασίζονται στις άριστες επιδόσεις του, επειδή κάποιοι πανεπιστημιακοί ταγοί δεν αποφασίζουν επιτέλους να αλλάξουν νοοτροπίες» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου που κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας.

«Τα εργαστήρια είναι γνωστό πως γίνονται ομαδικά και επίσης η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Αυτή τη στιγμή σας μιλώ από ένα κινητό τηλέφωνο αφής. Δεν υπάρχουν εμπόδια να περιορίσουν κάποιον με τόση θέληση και με τόσες ικανότητες, υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις που πρέπει να αλλάξουν. Αυτή τη στιγμή πρώην τυφλός φοιτητής του αντίστοιχου τμήματος της Αθήνας είναι σε διδακτορικό στη Γερμανία» δήλωσε, από την πλευρά του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πατέρας του 18χρονου και αντιπρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Σωτήρης Κουμτζής.

http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου