Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Μπέρδεψε τους Πρωταγωνιστές

Η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη για το Φαρμακονήσι το βράδυ της Τρίτης στο MEGA επιβεβαίωσε δυστυχώς τους χειρότερους φόβους όσων είχαν υποψιαστεί πού το πήγαινε ο δημοσιογράφος. Ηδη από την προδημοσίευση συνεντεύξεων στα «Νέα του Σαββάτου» διαφαινόταν ότι θα επιχειρηθεί το ξέπλυμα του Λιμενικού και της κυβέρνησης από κάθε ευθύνη, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Ναυτοδικείου για μια υπόθεση που έχει καταγγελθεί ως επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης.


Το σενάριο είχε εντέχνως φιλοτεχνηθεί από καιρό, με τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας για «Τούρκο διακινητή», με την καθυστερημένη «συγγνώμη» του αρχηγού του Λιμενικού, με τη διαρροή των φερόμενων καταθέσεων των επιζώντων (διαμετρικά αντίθετες με τις μαρτυρίες των ίδιων στον Τύπο), με δηλώσεις ανώτατων αξιωματικών που αρνούνταν όσα καταγράφουν εκθέσεις διεθνών οργανώσεων, με δηλώσεις βουλευτών και υπουργών που θυμήθηκαν το δράμα των «λαθρομεταναστών» και έβαλαν στο στόχαστρο, πολύ βολικά, τους διακινητές. Επρεπε να πιστέψουμε πως επρόκειτο για μια ατυχή επιχείρηση διάσωσης από ένα ναυάγιο για το οποίο ευθύνονται οι «λαθρέμποροι» και οι κακές καιρικές συνθήκες.

Αυτό το σενάριο υπηρέτησαν πιστά οι «Πρωγαγωνιστές», επενδύοντάς το με τον γνωστό συναισθηματισμό της εκπομπής, τη δύναμη των εικόνων και το άλλοθι της παρουσίας της αντίθετης πλευράς, που όμως δεν κρατούσε ούτε τα προσχήματα. Κυριάρχησαν αποσπάσματα από τις φερόμενες καταθέσεις, χωρίς καν να αναφερθούν οι σοβαρές καταγγελίες πως δόθηκαν χωρίς μεταφραστές και φαλκιδεύτηκαν από το Λιμεναρχείο Λέρου. Από τις συνεντεύξεις με τους επιζώντες προκρίθηκαν αποσπάσματα που αναφέρονται στους διακινητές και αποσιωπήθηκαν οι λεπτομερείς μαρτυρίες για δολοφονική συμπεριφορά των λιμενικών – αντί γι’ αυτές, μάθαμε περισσότερα για τις τσιπούρες και την αλιεία στην περιοχή και ακούσαμε το ερώτημα «γιατί δεν προσπάθησαν οι πατεράδες να σώσουν τα παιδιά τους;».

Χρόνος στους… λιμενικούς

Στους άντρες του Λιμενικού δόθηκε συντριπτικά περισσότερος χρόνος για να ξετυλίξουν με κάθε λεπτομέρεια τη δική τους εκδοχή – αυτοί ήταν οι Πρωταγωνιστές.

Παρότι αποσιωπήθηκαν οι διεθνείς εκθέσεις για επαναπροωθήσεις, μια έμμεση παραδοχή έκανε ο αρχιπλοίαρχος Ι. Καραγεωργόπουλος: «Αποτροπή για μας σημαίνει έγκαιρος εντοπισμός, ει δυνατόν μέσα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας». Δεν ρωτήθηκε όμως τι συμβαίνει «ει μη δυνατόν».

Και μολονότι είχαν την εξυπνάδα οι λιμενικοί να μη χρησιμοποιήσουν τον όρο «λαθρομετανάστες» (όρο που χρησιμοποιεί σε επίσημα έγγραφα το Λιμενικό, όπως αυτό που αποκάλυψε χτες η «Εφ.Συν.»), μιλούσαν για μετανάστες, χωρίς να γίνεται σαφές πως άνθρωποι από το Αφγανιστάν και τη Συρία είναι πρόσφυγες που πρέπει να τους εξασφαλίζεται πρόσβαση στο άσυλο.

«Ζητώ άμεσα από τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους “Πρωταγωνιστές”, του να αφαιρέσουν το όνομά μου από την εκπομπή και αντί αυτού, αν έχουν το θάρρος, να ζητήσουν συγγνώμη από τους ανθρώπους οι οποίοι τους εμπιστεύτηκαν», έγραψε στο facebook ο Νασίμ Λομανί, που είχε χρησιμοποιηθεί στις μεταφράσεις των συνεντεύξεων των επιζώντων.

 Του Δημήτρη Αγγελίδη, Εφημερίδα των Συντακτών 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου