Σήμερα που έχω λίγο παραπάνω χρόνο, ας δούμε μερικές ειδήσεις από τα διεθνή, και αύριο θα δούμε και μερικές εγχώριες εξελίξεις (τις οποίες τις αφήνω για αύριο διότι τις περισσότερες ήδη θα τις ξέρετε (ίσως), οπότε καλύτερα να δούμε πρώτα τα διεθνή που περνούν εντελώς απαρατήρητα). Βέβαια, ο χρόνος που διαθέτω είναι λίγος, οπότε απλά θα αναφέρω μερικές εξελίξεις, χωρίς πολύ σχολιασμό ή ανάλυση.
Για το θέμα της ΕΡΤ, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον, είδα ότι σήμερα η ΕΤ3 θα παίξει διαφορετικό πρόγραμμα (για τα υπόλοιπα κανάλια δε ξέρω, δεν βρήκα κάτι σχετικό) και αυτό είναι ένα θετικό βήμα (εκεί έχουμε φτάσει, να πρέπει να...πιέζουμε τους δημοσιογράφους για να παρουσιάσουν ειδήσεις που απασχολούν τον κόσμο! Τέλος πάντων, αφού πλέον έκαναν ένα πρώτο θετικό βήμα, θα πρέπει και εμείς να κάνουμε ένα θετικό βήμα προς αυτούς και να δούμε τι καλύτερο μπορεί να βγει από όλη αυτή την ιστορία).
***
Στο πρώτο αυτό άρθρο για τα διεθνή, εμείς θα δούμε μερικές εξελίξεις από τις ΗΠΑ, που νομίζω "θυμίζουν κάτι από Ελλάδα" (έστω και αν προς το παρόν δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα στην Αμερική όσο εδώ - θα γίνουν όμως, και δυστυχώς ο κόσμος εκεί είναι ακόμα πιο ανέτοιμος για τα ακόμα χειρότερα που έρχονται):
Ξεκινάμε με ένα θέμα που το έχουμε ξαναδεί σε παλιότερο άρθρο μας, με πόλεις και Πολιτείες στην Αμερική να χρεωκοπούν και να λεηλατούν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργατών για να πληρώσουν τους πιστωτές τους. Αυτές τις μέρες λοιπόν το Ντιτρόιτ, που είναι ίσως η πιο χρεωκοπημένη από τις "μεγάλες" πόλεις των ΗΠΑ, κήρυξε μια μίνι στάση πληρωμών. Αυτά δεν είναι τόσο μακρινά όσο νομίζετε, ίσα-ίσα που είναι θέμα χρόνου να συμβούν και στην Ελλάδα, διότι όπως στο Ντιτρόιτ, έτσι και εδώ υπάρχει τεράστια αποβιομηχάνιση (το Ντιτρόιτ έχασε ένα σωρό αυτοκινητοβιομηχανίες), και στις πόλεις αυτές υπάρχει τεράστια φτώχεια και ανεργία.
Τα χρέη έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες, και τώρα οι μεγάλοι πιστωτές (πχ τράπεζες , κτλ) θέλουν να πληρωθούν κανονικά τα λεφτά τους, οπότε θυσιάζονται...όλοι οι άλλοι:
Πχ στο Ντιτρόιτ
- θα ιδιωτικοποιήσουν το νερό,
- θα περιορίσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το νοσοκομεία, κτλ,
- θα κόψουν συντάξεις και μισθούς σε τεράστιο βαθμό,
- θα κουρέψουν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων που τα είχαν αναγκάσει να επενδύσουν στην πόλη ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά παρά τα ελλείμματα που συσσωρεύονταν εδώ και χρόνια,
- την ίδια ώρα, όπως είχαμε δει και στο προηγούμενο άρθρο μας επί του θέματος, οι τράπεζες της Wall Street δε θα χάσουν ούτε τα λεφτά που είχαν δανείσει, ούτε τους τόκους.
Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά; Είναι φανερό ότι όπως στο Ντιτρόιτ, έτσι και εδώ στην Ελλάδα, η λύση είναι να κηρυχθεί στάση πληρωμών προς τους πιστωτές σε ότι αφορά το θέμα του χρέους, και παράλληλα να περάσουμε στο τέλος της ατομικής ιδιοκτησίας. Είναι μακρινό, το ξέρω, και ειδικά για την Αμερική δεν περιμένω και πολλά στο άμεσο μέλλον.
Αλλά παρόλα αυτά πρέπει να ειπωθεί ότι όσο υπάρχει το σημερινό καθεστώς, τα τετραγωνάκια της Μονόπολυς θα καταλήγουν νομοτελειακά σε λίγα χέρια, και οι υπόλοιποι θα χρεωκοπούν ο ένας μετά τον άλλον. Μόνη λύση είναι να σταματήσει αυτό το "παιχνίδι", αλλιώς η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να κινείται σε αυτόν τον φαύλο κύκλο ξανά και ξανά και ξανά (και επειδή η άρχουσα τάξη θα φροντίσει ώστε οι περισσότεροι να μην έχουν ιστορική μνήμη και να το θυμούνται, οι περισσότεροι θα δηλώνουν..."ξαφνιασμένοι" και "σοκαρισμένοι" κάθε φορά που θα οδηγούμαστε προς το τέλος της κάθε "παρτίδας" και προς την αρχή της επόμενης, όπως συμβαίνει σήμερα).
Στη Φιλαδέλφεια, απολύουν πάνω από 3500 εργαζόμενους στην εκπαίδευση, κλείνοντας περίπου το 10% των σχολείων, αλλά και διάφορες βιβλιοθήκες, κτλ. Οι απολύσεις γίνονται κυρίως σε φτωχές περιοχές (αλίμονο - εκεί μένουν άλλωστε οι πιο αναλώσιμοι απ' όλους οπότε σιγά μην τους προσφέρουμε και εκπαίδευση. Ας γίνουν ανειδίκευτοι εργάτες - ΑΝ είναι "τυχεροί" και καταφέρουν να βρουν δουλειά βέβαια). Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται να επενδύσουν 400.000.000 δολάρια προκειμένου να χτίσουν μια νέα φυλακή (με τέτοια φτώχεια, αμορφωσιά και ανεργία, προφανώς πολλοί θα γίνουν εγκληματίες, ναρκωμανείς, κτλ οπότε μετά τους μαζεύουμε και τους κλείνουμε σε κάποια φυλακή, την οποία μάλιστα μπορεί και να την αναλάβει και κάποιος ιδιώτης, που θα βγάζει χοντρά φράγκα από όλη αυτή την κατάσταση. Κατά τα άλλα, "η ανάκαμψη έρχεται"...
Αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην εκπαίδευση δεν πηγαίνει καλά για τους περισσότερους αποφοίτους των πανεπιστημίων στην Αμερική, διότι όταν τελικά αποφοιτούν, ΔΕΝ μπορούν να βρουν δουλειά, ή η δουλειά που βρίσκουν είναι με χαμηλό μισθό. Έτσι, οι απόφοιτοι αυτοί ΔΕΝ μπορούν να αποπληρώσουν τα σπουδαστικά δάνεια που έχουν πάρει για να πληρώσουν τα δίδακτρα των σπουδών τους, και τα χρέη αυτά φουσκώνουν, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα (με κόκκινο χρώμα). Αργά ή γρήγορα, οι τράπεζες θα αρχίσουν να κάνουν κατασχέσεις και από εργαζόμενους που τώρα ξεκινούν τη ζωή τους, ή από τους γονείς τους, διότι πλέον το χρέος από τα σπουδαστικά δάνεια είναι αδύνατον να πληρωθεί. Όπως δηλαδή είχαμε τη "φούσκα με τα στεγαστικά δάνεια", που ακόμα συνεχίζεται, τώρα θα έχουμε και τη "φούσκα με τα σπουδαστικά δάνεια", που μόλις ξεκινά να σκάει...
Το "κοινωνικό κράτος" (πχ τα κουπόνια σίτισης στη συγκεκριμένη περίπτωση) δε θα αντέξει πολύ: Ακόμα και τα τελευταία υπολείμματα του δε μπορούν να συντηρηθούν, διότι η άρχουσα τάξη τα θέλει όλα δικά της. Την ίδια ώρα, δεν γίνονται παραγωγικές επενδύσεις, τουλάχιστον όχι σε μεγάλη κλίμακα, και σίγουρα όχι στη Δύση. Οι καπιταλιστές αφήνουν τους εργάτες να πεινάσουν, να ψοφήσουν, και μετά, όταν πλέον η πείνα θα τους έχεις κάνει απελπισμένους και δεκτικούς σε οτιδήποτε, τότε θα ξανάρθουν για επενδύσεις, με μισθούς και δικαιώματα "της πλάκας".
Δείτε και ένα ακόμα διάγραμμα, που έχει μεγάλη σημασία, διότι δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια η Δύση χάνει έδαφος σε παραγωγικές επενδύσεις (πάνε όλες στην Ασία που το εργατικός κόστος είναι χαμηλότερο), και μέχρι τώρα η Δύση απλά συντηρούνταν με δάνεια που απλά χρηματοδοτούσαν "υποστηρικτικές" επενδύσεις ως υποκατάστατο:
Την ίδια ώρα που η βιομηχανική παραγωγή πήγαινε στην Κίνα για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του ο καπιταλιστής, στη Αμερική (και γενικότερα στη Δύση) ο εργάτης έβρισκε δουλειά σε "υποστηρικτές" δουλειές, όπως πχ σε φαστφουντάδικα, μπαρ,εστιατόρια, κτλ (για να μην παρεξηγηθώ βέβαια, οι δουλειές αυτές είναι δύσκολες, και δεν έχω τίποτα με όσους όσους τις κάνουν - Κάθε άλλο. Απλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ρόλο της εργασίας ενός βιομηχανικού εργάτη, και σε αυτόν που σερβίρει ποτά σε ένα μπαρ).
Τέλος πάντων, με αυτά και με αυτά, η Αμερική έχει πλέον ένα σωρό ελλείμματα, και έχει συσσωρεύσει πλέον και ένα τεράστιο χρέος, με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλο οι πιστωτές της να ξεφορτώνονται τα αμερικανικά ομόλογα (διότι δεν πιστεύουν ότι αυτή η χώρα μπορεί να παράγει αρκετό πλούτο ώστε να αποπληρώσει τα χρέη της, και γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι απλά θα τυπώσει όσα δολάρια τις λείπουν, υποτιμώντας βίαια την αξία του νομίσματος της, ώστε να πληρώσει τα χρέη της. Τέλος πάντων, αυτά θα τα δούμε αναλυτικότερα σε επόμενα άρθρα, τα έχουμε άλλωστε ήδη αναφέρει και παλιότερα).
Αυτός εδώ ο τύπος είναι οδηγός σχολικού λεωφορείου στην Ατλάντα, ο οποίος μόλις είδε έναν μικρό μαθητή να είναι στενοχωρημένος, τον ρώτησε τι έχει, και ο μαθητής του είπε ότι του έλειπαν 0.4 δολάρια (40 cents δηλαδή!) για να μπορέσει να αγοράσει ένα γεύμα. Ο οδηγός προσφέρθηκε να τον βοηθήσει, και ανάρτησε και σχετικό μήνυμα στο facebook, ώστε να βοηθήσει και άλλα τέτοια παιδιά που πεινάνε λόγω φτώχειας. Μόνο που μόλις η διεύθυνση του σχολείου είδε το μήνυμα του αυτό...τον απέλυσε, διότι έκανε ζημιά στην εικόνα και στο "πρεστίζ" του σχολείου!
- Θυμάσαι όταν ήμασταν μικροί και νομίζαμε ότι θα πάρουμε συντάξεις;
- Έλα, άστα αυτά τώρα, μην τα σκέφτεσαι, πάμε στην ουρά του ΟΑΕΔ μπας και βρούμε καμιά δουλειά. Και μην ανησυχείς, άκουσα τον πρωθυπουργό στην τηλεόραση να λέει ότι η ανάκαμψη έρχεται το 2032, δηλαδή σε λίγους μήνες, κάνε λίγη υπομονή, όλα θα καλυτερέψουν, το είπε η κυβέρνηση και οι αναλυτές στα κανάλια του Μπόμπολα και του Αλαφούζου
Στην Αμερική, μια εταιρία που έκανε εξόρυξη κάρβουνου έκλεισε, πουλήθηκε σε μία άλλη...και τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργατών της...ουσιαστικά εξαφανίστηκαν. Έτσι, οι εργάτες αυτοί, που έβγαζαν κάρβουνο για μια ζωή τώρα μένουν εντελώς στον αέρα
Η ανάκαμψη πάντως όντως έρχεται (sic), με την έννοια ότι η άρχουσα τάξη γενικά καταφέρνει να αρπάξει ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από αυτό που ήδη έχει. Άρα, ικανοποιεί ολοένα και περισσότερο την όρεξη της για ολοένα και περισσότερα κέρδη. Άρα, "ανακάμπτει"!
http://ciaoant1.blogspot.gr/2013/06/part-1.html
Για το θέμα της ΕΡΤ, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον, είδα ότι σήμερα η ΕΤ3 θα παίξει διαφορετικό πρόγραμμα (για τα υπόλοιπα κανάλια δε ξέρω, δεν βρήκα κάτι σχετικό) και αυτό είναι ένα θετικό βήμα (εκεί έχουμε φτάσει, να πρέπει να...πιέζουμε τους δημοσιογράφους για να παρουσιάσουν ειδήσεις που απασχολούν τον κόσμο! Τέλος πάντων, αφού πλέον έκαναν ένα πρώτο θετικό βήμα, θα πρέπει και εμείς να κάνουμε ένα θετικό βήμα προς αυτούς και να δούμε τι καλύτερο μπορεί να βγει από όλη αυτή την ιστορία).
***
Στο πρώτο αυτό άρθρο για τα διεθνή, εμείς θα δούμε μερικές εξελίξεις από τις ΗΠΑ, που νομίζω "θυμίζουν κάτι από Ελλάδα" (έστω και αν προς το παρόν δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα στην Αμερική όσο εδώ - θα γίνουν όμως, και δυστυχώς ο κόσμος εκεί είναι ακόμα πιο ανέτοιμος για τα ακόμα χειρότερα που έρχονται):
Ξεκινάμε με ένα θέμα που το έχουμε ξαναδεί σε παλιότερο άρθρο μας, με πόλεις και Πολιτείες στην Αμερική να χρεωκοπούν και να λεηλατούν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργατών για να πληρώσουν τους πιστωτές τους. Αυτές τις μέρες λοιπόν το Ντιτρόιτ, που είναι ίσως η πιο χρεωκοπημένη από τις "μεγάλες" πόλεις των ΗΠΑ, κήρυξε μια μίνι στάση πληρωμών. Αυτά δεν είναι τόσο μακρινά όσο νομίζετε, ίσα-ίσα που είναι θέμα χρόνου να συμβούν και στην Ελλάδα, διότι όπως στο Ντιτρόιτ, έτσι και εδώ υπάρχει τεράστια αποβιομηχάνιση (το Ντιτρόιτ έχασε ένα σωρό αυτοκινητοβιομηχανίες), και στις πόλεις αυτές υπάρχει τεράστια φτώχεια και ανεργία.
Τα χρέη έχουν συσσωρευτεί εδώ και δεκαετίες, και τώρα οι μεγάλοι πιστωτές (πχ τράπεζες , κτλ) θέλουν να πληρωθούν κανονικά τα λεφτά τους, οπότε θυσιάζονται...όλοι οι άλλοι:
Πχ στο Ντιτρόιτ
- θα ιδιωτικοποιήσουν το νερό,
- θα περιορίσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το νοσοκομεία, κτλ,
- θα κόψουν συντάξεις και μισθούς σε τεράστιο βαθμό,
- θα κουρέψουν τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων που τα είχαν αναγκάσει να επενδύσουν στην πόλη ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά παρά τα ελλείμματα που συσσωρεύονταν εδώ και χρόνια,
- την ίδια ώρα, όπως είχαμε δει και στο προηγούμενο άρθρο μας επί του θέματος, οι τράπεζες της Wall Street δε θα χάσουν ούτε τα λεφτά που είχαν δανείσει, ούτε τους τόκους.
Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά; Είναι φανερό ότι όπως στο Ντιτρόιτ, έτσι και εδώ στην Ελλάδα, η λύση είναι να κηρυχθεί στάση πληρωμών προς τους πιστωτές σε ότι αφορά το θέμα του χρέους, και παράλληλα να περάσουμε στο τέλος της ατομικής ιδιοκτησίας. Είναι μακρινό, το ξέρω, και ειδικά για την Αμερική δεν περιμένω και πολλά στο άμεσο μέλλον.
Αλλά παρόλα αυτά πρέπει να ειπωθεί ότι όσο υπάρχει το σημερινό καθεστώς, τα τετραγωνάκια της Μονόπολυς θα καταλήγουν νομοτελειακά σε λίγα χέρια, και οι υπόλοιποι θα χρεωκοπούν ο ένας μετά τον άλλον. Μόνη λύση είναι να σταματήσει αυτό το "παιχνίδι", αλλιώς η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να κινείται σε αυτόν τον φαύλο κύκλο ξανά και ξανά και ξανά (και επειδή η άρχουσα τάξη θα φροντίσει ώστε οι περισσότεροι να μην έχουν ιστορική μνήμη και να το θυμούνται, οι περισσότεροι θα δηλώνουν..."ξαφνιασμένοι" και "σοκαρισμένοι" κάθε φορά που θα οδηγούμαστε προς το τέλος της κάθε "παρτίδας" και προς την αρχή της επόμενης, όπως συμβαίνει σήμερα).
Στη Φιλαδέλφεια, απολύουν πάνω από 3500 εργαζόμενους στην εκπαίδευση, κλείνοντας περίπου το 10% των σχολείων, αλλά και διάφορες βιβλιοθήκες, κτλ. Οι απολύσεις γίνονται κυρίως σε φτωχές περιοχές (αλίμονο - εκεί μένουν άλλωστε οι πιο αναλώσιμοι απ' όλους οπότε σιγά μην τους προσφέρουμε και εκπαίδευση. Ας γίνουν ανειδίκευτοι εργάτες - ΑΝ είναι "τυχεροί" και καταφέρουν να βρουν δουλειά βέβαια). Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται να επενδύσουν 400.000.000 δολάρια προκειμένου να χτίσουν μια νέα φυλακή (με τέτοια φτώχεια, αμορφωσιά και ανεργία, προφανώς πολλοί θα γίνουν εγκληματίες, ναρκωμανείς, κτλ οπότε μετά τους μαζεύουμε και τους κλείνουμε σε κάποια φυλακή, την οποία μάλιστα μπορεί και να την αναλάβει και κάποιος ιδιώτης, που θα βγάζει χοντρά φράγκα από όλη αυτή την κατάσταση. Κατά τα άλλα, "η ανάκαμψη έρχεται"...
Αλλά και η γενικότερη κατάσταση στην εκπαίδευση δεν πηγαίνει καλά για τους περισσότερους αποφοίτους των πανεπιστημίων στην Αμερική, διότι όταν τελικά αποφοιτούν, ΔΕΝ μπορούν να βρουν δουλειά, ή η δουλειά που βρίσκουν είναι με χαμηλό μισθό. Έτσι, οι απόφοιτοι αυτοί ΔΕΝ μπορούν να αποπληρώσουν τα σπουδαστικά δάνεια που έχουν πάρει για να πληρώσουν τα δίδακτρα των σπουδών τους, και τα χρέη αυτά φουσκώνουν, όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα (με κόκκινο χρώμα). Αργά ή γρήγορα, οι τράπεζες θα αρχίσουν να κάνουν κατασχέσεις και από εργαζόμενους που τώρα ξεκινούν τη ζωή τους, ή από τους γονείς τους, διότι πλέον το χρέος από τα σπουδαστικά δάνεια είναι αδύνατον να πληρωθεί. Όπως δηλαδή είχαμε τη "φούσκα με τα στεγαστικά δάνεια", που ακόμα συνεχίζεται, τώρα θα έχουμε και τη "φούσκα με τα σπουδαστικά δάνεια", που μόλις ξεκινά να σκάει...
Το "κοινωνικό κράτος" (πχ τα κουπόνια σίτισης στη συγκεκριμένη περίπτωση) δε θα αντέξει πολύ: Ακόμα και τα τελευταία υπολείμματα του δε μπορούν να συντηρηθούν, διότι η άρχουσα τάξη τα θέλει όλα δικά της. Την ίδια ώρα, δεν γίνονται παραγωγικές επενδύσεις, τουλάχιστον όχι σε μεγάλη κλίμακα, και σίγουρα όχι στη Δύση. Οι καπιταλιστές αφήνουν τους εργάτες να πεινάσουν, να ψοφήσουν, και μετά, όταν πλέον η πείνα θα τους έχεις κάνει απελπισμένους και δεκτικούς σε οτιδήποτε, τότε θα ξανάρθουν για επενδύσεις, με μισθούς και δικαιώματα "της πλάκας".
Δείτε και ένα ακόμα διάγραμμα, που έχει μεγάλη σημασία, διότι δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια η Δύση χάνει έδαφος σε παραγωγικές επενδύσεις (πάνε όλες στην Ασία που το εργατικός κόστος είναι χαμηλότερο), και μέχρι τώρα η Δύση απλά συντηρούνταν με δάνεια που απλά χρηματοδοτούσαν "υποστηρικτικές" επενδύσεις ως υποκατάστατο:
Την ίδια ώρα που η βιομηχανική παραγωγή πήγαινε στην Κίνα για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του ο καπιταλιστής, στη Αμερική (και γενικότερα στη Δύση) ο εργάτης έβρισκε δουλειά σε "υποστηρικτές" δουλειές, όπως πχ σε φαστφουντάδικα, μπαρ,εστιατόρια, κτλ (για να μην παρεξηγηθώ βέβαια, οι δουλειές αυτές είναι δύσκολες, και δεν έχω τίποτα με όσους όσους τις κάνουν - Κάθε άλλο. Απλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ρόλο της εργασίας ενός βιομηχανικού εργάτη, και σε αυτόν που σερβίρει ποτά σε ένα μπαρ).
Τέλος πάντων, με αυτά και με αυτά, η Αμερική έχει πλέον ένα σωρό ελλείμματα, και έχει συσσωρεύσει πλέον και ένα τεράστιο χρέος, με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλο οι πιστωτές της να ξεφορτώνονται τα αμερικανικά ομόλογα (διότι δεν πιστεύουν ότι αυτή η χώρα μπορεί να παράγει αρκετό πλούτο ώστε να αποπληρώσει τα χρέη της, και γίνεται ολοένα πιο φανερό ότι απλά θα τυπώσει όσα δολάρια τις λείπουν, υποτιμώντας βίαια την αξία του νομίσματος της, ώστε να πληρώσει τα χρέη της. Τέλος πάντων, αυτά θα τα δούμε αναλυτικότερα σε επόμενα άρθρα, τα έχουμε άλλωστε ήδη αναφέρει και παλιότερα).
Αυτός εδώ ο τύπος είναι οδηγός σχολικού λεωφορείου στην Ατλάντα, ο οποίος μόλις είδε έναν μικρό μαθητή να είναι στενοχωρημένος, τον ρώτησε τι έχει, και ο μαθητής του είπε ότι του έλειπαν 0.4 δολάρια (40 cents δηλαδή!) για να μπορέσει να αγοράσει ένα γεύμα. Ο οδηγός προσφέρθηκε να τον βοηθήσει, και ανάρτησε και σχετικό μήνυμα στο facebook, ώστε να βοηθήσει και άλλα τέτοια παιδιά που πεινάνε λόγω φτώχειας. Μόνο που μόλις η διεύθυνση του σχολείου είδε το μήνυμα του αυτό...τον απέλυσε, διότι έκανε ζημιά στην εικόνα και στο "πρεστίζ" του σχολείου!
- Θυμάσαι όταν ήμασταν μικροί και νομίζαμε ότι θα πάρουμε συντάξεις;
- Έλα, άστα αυτά τώρα, μην τα σκέφτεσαι, πάμε στην ουρά του ΟΑΕΔ μπας και βρούμε καμιά δουλειά. Και μην ανησυχείς, άκουσα τον πρωθυπουργό στην τηλεόραση να λέει ότι η ανάκαμψη έρχεται το 2032, δηλαδή σε λίγους μήνες, κάνε λίγη υπομονή, όλα θα καλυτερέψουν, το είπε η κυβέρνηση και οι αναλυτές στα κανάλια του Μπόμπολα και του Αλαφούζου
Στην Αμερική, μια εταιρία που έκανε εξόρυξη κάρβουνου έκλεισε, πουλήθηκε σε μία άλλη...και τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργατών της...ουσιαστικά εξαφανίστηκαν. Έτσι, οι εργάτες αυτοί, που έβγαζαν κάρβουνο για μια ζωή τώρα μένουν εντελώς στον αέρα
Η ανάκαμψη πάντως όντως έρχεται (sic), με την έννοια ότι η άρχουσα τάξη γενικά καταφέρνει να αρπάξει ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από αυτό που ήδη έχει. Άρα, ικανοποιεί ολοένα και περισσότερο την όρεξη της για ολοένα και περισσότερα κέρδη. Άρα, "ανακάμπτει"!
http://ciaoant1.blogspot.gr/2013/06/part-1.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου