Τις τελευταίες 15 μέρες στη Βραζιλία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους διάφορων πόλεων ενάντια στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των δημόσιων τοπικών συγκοινωνιών. Οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις χαρακτηριστήκαν από μια αποφασιστικότητα και μια συγκρουσιακότητα που έδωσαν ζωή σε βίαιες συγκρούσεις, οι οποίες απαντήθηκαν με σκληρή καταστολή. Στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων των δημόσιων συγκοινωνιών προστέθηκε και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από την πλευρά της κυβέρνησης για την προετοιμασία του Confederation Cup, που αποτελεί πρελούδιο του Μουντιάλ του 2014 και του ασυγκράτητου άξονα των λεγόμενων Brics (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Ένα γεγονός που οδήγησε σε έξωση χιλιάδες βραζιλιάνους, στην κατεδάφιση ολόκληρων περιοχών της πόλης και μια κερδοσκοπία χωρίς όρια.
Αν και τα πρώτα ματς του Confederation Cup αποδοκιμάστηκαν από διαδηλώσεις μερικών εκατοντάδων, που αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή, χθες στο Ρίο ντε Τζανέιρο περίπου 100.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους και περίπου 20.000 ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν έφοδο στο κοινοβούλιο της Πολιτείας του Ρίο. Μια έφοδος η οποία απαντήθηκε από τα αντίστοιχα ματ με μια βία, που δεν κατάφερε όμως να εκδιώξει τους διαδηλωτές που για πολλές ώρες αντιστάθηκαν στις αστυνομικές επιθέσεις. Οι άντρες της στρατό-αστυνομίας, που κατέφθασαν με θωρακισμένα οχήματα, εκτόξευσαν δακρυγόνα και πυροβόλησαν τόσο με πλαστικές όσο και με πραγματικές σφαίρες, πραγματοποιώντας παράλληλα πολυάριθμες συλλήψεις και προκαλώντας πολυάριθμους τραυματισμούς. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις άλλες μεγάλες βραζιλιάνικες πόλεις. Στη Μπραζίλια εκατοντάδες νεολαίοι επιτέθηκαν στο μέγαρο της κυβέρνησης δίνοντας ζωή σε μια θεαματική κατάληψη, ανεβαίνοντας στην ταράτσα του και κραυγάζοντας «το μέγαρο είναι δικό μας». Παρόμοια ήταν η μέρα και στο Σάο Πάολο, όπου τη νύχτα περικύκλωσαν το μέγαρο της κυβέρνησης μετά από μια τεράστια διαδήλωση που διέσχισε τους δρόμους της πόλης, που την περασμένη Πέμπτη αποτέλεσε πεδίο σκληρών συγκρούσεων με την στρατό-αστυνομία.
Συγκρούσεις και στο Μπέλο Οριζόντε, όπου διεξάχθηκε το ματς του Confederation Cup μεταξύ Νιγηρίας-Ταϊτής. Και εδώ η αστυνομία έκανε υπερβολική χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών προς τους διαδηλωτές που αποπειράθηκαν μ’ αποφασιστικότητα να προσεγγίσουν το στάδιο Mineirao. Στο Ρίο, δύο μέρες πριν καταγράφηκαν συγκρούσεις στην περιοχή γύρω από το στάδιο Maracana πριν από την έναρξη του ματς Ιταλίας-Μεξικού.
Τη στιγμή που οι διαδηλώσεις επεκτείνονται σ’ ολόκληρη τη χώρα, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ο πρωταγωνιστισμός χιλιάδων νεολαίων και πολύ νεολαίων όλων των κοινωνικών στρωμάτων που κατεβαίνουν στο δρόμο με μια ολοένα αυξανόμενη αποφασιστικότητα. Μια αυξανόμενη αποφασιστικότητα που αποτελεί καρπό και μιας πολιτικής, με σημείο εκκίνησης εκείνη του Λούλα, και μιας υφέρπουσας κρίσης των κομμάτων της αριστεράς που ανέκαθεν παρουσιάστηκε (άτσαλα) να υιοθετεί τις κοινωνικές απαιτήσεις, χωρίς όμως να τα καταφέρνει. Εμβληματική, ως προς αυτό, είναι η σιωπή του Partito do Trabalhadores [Κόμμα των Εργατών] που τώρα μένει σαστισμένο μπροστά στις εξεγέρσεις που ξεσπάνε σε διάφορες βραζιλιάνικες πόλεις. Ταυτόχρονα, στην ατμόσφαιρα αιωρείται η ανικανότητα διαχείρισης, από την πλευρά της κυβέρνησης, της τρέχουσας συνθήκης. Επιπλέον, αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο η ακραία τεχνοκρατική διαχείριση της διοίκησης της χώρας, όπως αυτή που προώθησε η Ντίλμα τα τελευταία χρόνια, η οποία θριαμβολογεί ότι σχημάτισε μια μεσαία τάξη (την ίδια για την οποία υπερηφανεύονταν οι διεφθαρμένοι γραφειοκράτες), που τώρα φαίνεται να εκρήγνυται στις πλατείες μ’ ένα νεολαιίστικο συντελεστή που έχει μπουχτίσει να περιμένει μια –ολοένα και πιο αργόσυρτη– αλλαγή με τίμημα την μητροπολιτική μεταβολή που επιβάλλει η ανάπτυξη στις μεγάλες πόλεις.
πηγή: http://www.infoaut.org/index.php/blog/conflitti-globali/item/8175-brasile-la-popolazione-in-rivolta-assaltati-i-parlamenti-regionali
[φωτό:χιλιάδες διαδηλωτές και κρατική καταστολή στους δρόμους του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης και της καπιταλιστικής ανάπτυξης…]
πηγή αναδημοσίευσης :
http://prolprot.espivblogs.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου