Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Στο πάρκο Γκεζί εισέβαλε η τουρκική αστυνομία


Μέσα στο πάρκο Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών που συνεχίζονται επί δύο εβδομάδες στην Τουρκία, εισέβαλαν το μεσημέρι της Τρίτης δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Είχε προηγηθεί το πρωί μια ακόμα αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών από την πλατεία Ταξίμ με χημικά και αντλίες νερού. Λίγο πριν από την δεύτερη αστυνομική επέμβαση, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αδιάλλακτος, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές πως «στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή». «Καλώ τους διαδηλωτές να αποσυρθούν από τους δρόμους και τις πλατείες», πρόσθεσε.





Οι διαδηλωτές εκδιώχθηκαν με χημικά από την πλατεία, όμως μόνο για λίγη ώρα, καθώς σταδιακά άρχισαν να επιστρέφουν και καλούν σε μαζική διαδήλωση την Τρίτη στις 19.00. Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη και συχνά σημειώνονται συγκρούσεις. «Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημοκρατία σε ένα χώρο που τελεί υπό αστυνομική πολιορκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ» σχολιάζοντας την εισβολή και την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων περιμετρικά της πλατείας και του πάρκου Gezi.

«Στηρίζουν ελπίδες στη δημιουργία της εντύπωσης ότι επέρχεται διαφοροποίηση μεταξύ διαδηλωτών και περιθωριακών», αναφέρει το Κίνημα και εκφράζεται η «ανησυχία» για «την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλιμακώσει την πόλωση».

Σχετικά με τη συνάντηση με «εκπροσώπους διαδηλωτών» που ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση τη Δευτέρα η «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ» επισημαίνει πως «η συνάντηση με αντιπροσωπεία, ο τρόπος σύστασης της οποίας παραμένει άγνωστος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με τα αιτήματά μας, δεν είναι ειλικρινής προσπάθεια διαλόγου, αλλά αποσκοπεί στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης και στον αποπροσανατολισμό από τα δημοκρατικά αιτήματα που φωνάζουν εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, κάνοντας χρήση χημικών και αντλιών νερού για να απομακρύνουν τον κόσμο και συνοδευόμενες από μπουλντόζες, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πλατεία Ταξίμ, την καρδιά του αντικυβερνηικού κινήματος.

Σε ομιλία του λίγο πριν την επιχείρηση στο πάρκο Γκεζί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε απευθυνόμενους προς τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές: «Για όσους θα θελήσουν να συνεχίσουν, λέω ότι έχει τελειώσει. Στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή». Ανακοίνωσε επίσης έναν απολογισμό τεσσάρων νεκρών στις διαδηλώσεις: τριών διαδηλωτών και ενός αστυνομικού.

Σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο και αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται για 15η ημέρα σήμερα στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Τα επεισόδια αποτέλεσαν μια δοκιμασία για τα μέσα ενημέρωσης, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κύκλων του κεφαλαίου. Είναι γνωστό πλέον με μια πλευρά τάσσεται ο καθένας. Ήταν πολύ καλή ευκαιρία να ξεχωρίσουμε τους φίλους από τους εχθρούς».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε αποκλειστικά στις διαδηλώσεις. «Λένε ότι οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ είναι αθώες, δημοκρατικές και οικολογικές. Δεν είναι έτσι», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι βανδαλισμοί στην Άγκυρα εμπνεύστηκαν από το Γκεζί».

Έκανε λόγο για κατάληψη στο πάρκο και υποστήριξε ότι «οι διαμαρτυρίες στο πάρκο είναι ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται συστηματικά». «Κάποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το πρόσχημα και επιχειρούν να επιβραδύνουν την αναπτυξιακή πορεία της Τουρκίας», ανέφερε και τόνισε ότι «οι διαμαρτυρίες έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιους κύκλους του κεφαλαίου, από το λόμπι των επιτοκίων και περιθωριακές ομάδες».

Αναφερόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ είπε πως «μιλούν για ελευθερίες, αλλά έχουν παραβιάσει την ελευθερία άλλων» και υπογράμμισε την οικονομική ζημία που προκλήθηκε για τον τουρισμό και στα καταστήματα της περιοχής, προσθέτοντας δηκτικά μάλιστα «εκτός από αυτούς που πωλούν μπίρες».

Ο Ερντογάν ταυτόχρονα χρησιμοποίησε και αρκετά ήπιες εκφράσεις, όπως το ότι «πρέπει να βρεθούμε σε κάποια κοινά σημεία, χωρίς να προκαλούμε πόλωση». Απευθυνόμενος όμως «σε ορισμένους καλλιτέχνες, καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφους» είπε «να πάψουν αμέσως να υποτιμούν αυτό το λαό και να αγωνίζονται για τα προνόμιά τους με πρόφαση τους νέους». «Για το Θεό, σας αγαπώ», τόνισε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είπε επίσης ότι «εάν πάτε στο πάρκο Γκεζί στο Ταξίμ θα δείτε ότι βρομάει. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό που έχει προβάλει εδώ και μέρες η κυβέρνηση ότι διαδηλωτές μπήκαν με τα παπούτσια και έπιναν αλκοολούχα στο τζαμί Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. «Απείλησαν τον χότζα και τον έκαναν να δηλώσει άλλα αντί άλλων», ανέφερε. Ο συγκεκριμένος χότζας είχε διαψεύσει τα περί αλκοολούχων και προχτές έγινε γνωστό ότι πήρε αναγκαστική άδεια.

Ο Ερντογάν επέκρινε και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) λέγοντας ότι «σε πολλές πόλεις οι προσκείμενες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δημοτικές αρχές στήριξαν τους παράνομους διαδηλωτές». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, το ΡΛΚ κρύφτηκε πίσω από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Συνελήφθησαν δικηγόροι

Στη σύλληψη 50 δικηγόρων, που διαμαρτύρονταν για την σημερινή εισβολή της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ, προχώρησε η αστυνομία. Δικηγόροι απεργούν από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε το αντικυβερνητικό κίνημα, πριν από δώδεκα ημέρες.

«Η Ταξίμ είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού», φώναζαν οι δικηγόροι που συγκεντρώθηκαν μετά την αστυνομική εισβολή στο περίβολο του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης. Ακολούθησαν συμπλοκές καθώς επενέβη η αστυνομία και τελικά συνελήφθησαν 50 δικηγόροι, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Σύγχρονων Δικηγόρων.

Σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του στο Facebook, ο πρόεδρος των δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας, ο Μετίν Φεϊζίογλου, εξέφρασε τη αντίθεσή του για τις συλλήψεις. «Θα μεταβούμε (από την Άγκυρα) στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσουμε τις αρχές επιτόπου», δήλωσε.
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου