Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Κλείνουν την ΕΡΤ. Εμένα τί με νοιάζει;

* Κλείνουν τι ΕΡΤ ρε ! Ε και τι με νοιάζει εμένα. Εκεί έτρωγαν με χρυσά κουτάλια.
-Όχι ηλίθιε. Δεν έτρωγαν με χρυσά κουτάλια. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έπαιρνε μισθούς όπως εσύ και γω. Επίσης ο μισθός των 1000 ευρώ δεν είναι μεγάλος. Όσοι δουλεύουμε με 400 ευρώ μισθό και σκύβουμε και το κεφάλι δεν είμαστε ήρωες, που οι άλλοι πρέπει να μιμηθούν. Είμαστε μαλάκες.
* Ναι αλλά έκαναν ρουσφέτια στην ΕΡΤ, βάζαν τους δικούς τους.
-Οι εργαζόμενοι; Ή μήπως αυτοί που ψηφίζαμε; Η λογική πονάει κεφάλι κόβω κεφάλι είναι η λογική του φαύλου και του βλάκα. Μόνο αυτοί οι δύο δεν συνειδητοποιούν πως όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ δεν το φιμώνουμε. Απλώς, μάλλον, μας πέφτει κάπως βαρύ να σηκωθούμε απ’ το καναπέ και να διεκδικήσουμε ποιότητα και πολυφωνία.
* Δεν θα πληρώνω πια τη συνεισφορά στην ΕΡΤ.
-Εννοείς τα 4 ευρώ το μήνα ε; Το χαράτσι, το ΦΠΑ, τη Τράπεζα και όλους τους άλλους έμμεσους και άμεσους φορους, όμως, μια χαρά θα τους πληρώνεις. Έτσι  δικαιωμένε;  Άσχετο αν δεν φρόντισες ποτέ να μάθεις ότι σχεδόν το 50% της εισφοράς αυτής την τσεπώνει το κράτος.
* Είναι πολλοί στη ΕΡΤ. 2700 άτομα περίπου. Τί κάνουν ; Ξύνονται.
- Η ΕΡΤ συντηρεί τρία μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Ούτε ξέρω πόσους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλο το ΚΟΣΜΟ, πόσα κανάλια αναμτετάδοσης. Όλα αυτά απαιτούν ηχολήπτες, εικονολήπτες, δημοσιογράφους, φύλακες, εξειδικευμένους τεχνικούς, σκηνοθέτες, κάμεραμεν κ.λπ Η ΕΡΤ διαθέτει ορχήστρα, εξαιρετικής ποιότητας, με μουσικούς, μαέστρους  κ.λπ. Η ΕΡΤ διαθέτει ένα ΑΡΧΕΙΟ κληρονομιά όλων μας, που για να διασωθεί , φυλαχτεί και ψηφιοποιηθεί ο καθένας καταλαβαίνει πόσες εργατοώρες χρειάζεται.  Η ΕΡΤ είναι πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες αφού είχε ψηφιακό σήμα πρώτη απ’ όλους και ήδη έχει HD εικόνα την οποία της απαγορεύουν να χρησιμοποιήσει , γιατί οι ανταγωνιστές της δεν έχουν! (ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΙ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ/ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ/ΒΑΡΔΥΝΟΓΙΑΝΝΗΣ/ΚΥΡΙΑΚΟΥ κλπ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ). Όχι 2700 δεν είναι πολλά. Αν αναλογιστείς μάλιστα ότι άλλα δίκτυα δημόσια (BBC, ABC…) χρηματοδοτούνται απ’ ευθείας από το προϋπολογισμό και έχουν και πιο πολλούς εργαζόμενους.
* Κοστίζει πολλά. Μας βάζει μέσα.
- Όχι. Η ΕΡΤ είναι κερδοφόρα. Μήπως όμως αυτό τους εμπόδισε στον ΟΠΑΠ, που δόθηκε σε υπόδικο μεγαλοεπιχειρηματία;
* Εγώ δεν έβλεπα. Άρα δε με νοιάζει.
-Η ΕΡΤ παρουσίαζε μοναδίκης ποιότητας εκπομπές και ντοκυμνατέρ αλλά και μουσικές στα ραδιοφωνικά προγράμματα. Ναι, η ενημέρωση δεν ήταν στα στάνταρ που θα θέλαμε. Αλλά αυτό απέχει παρασάγγας από το να την κλείσουμε.  Αν εσένα δεν σε ενδιαφέρουν αυτές οι εκπομπές και η μουσική, ενδιαφέρουν άλλους, Έλληνες- και μη – ανά τον κόσμο. Όλη την ομογένεια , αλλά και  ανθρώπους εδώ, που δεν ακούν μόνο Παντελίδη και Νότη και δεν θέλουν το κεφάλι τους να γίνει χυλός από το ΣΤΑΡ.
* Η ενημέρωση ήταν τα ίδια σκατά με τα άλλα κανάλια. Παπαγαλάκια ήταν κι αυτοί.
-Κάποιοι απ’ αυτούς ναι. Αλλά η ΕΡΤ ήταν και πάλι η μόνη που έπαιξε πρώτη θέματα που οι άλλοι έθαψαν: Χαλυβουργία, Σκουριές, Ιδιωτικοποίηση νερού. Πράγμα που δείχνει, ότι οι βάσεις για μια σωστή πολυφωνία υπήρχαν. Η λύση δεν ήταν να κλείσει.
*Και γιατί μπήκες στο κόπο να τα γράψεις  όλα αυτά;
-Γιατί το θέμα με την ΕΡΤ δεν είναι μόνο οι απολύσεις. Δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως θέλουν να λένε, γιατί οι χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα διαδήλωναν κατά μέτρων που αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα. Το θέμα με την ΕΡΤ είναι ότι με μια ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΉ πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση με το έτσι θέλω καταργεί έναν κλάδο. Ξεκίνησε από την ΕΡΤ γιατί εκεί πίστευαν ότι θα πέρναγε πιο εύκολα, αφού οι υπόλοιποι θα λέγαμε “δεν γαμιέται κι ΕΡΤ” Όταν θα έρθουν όμως για ‘μας -αν δεν έχουν έρθει ήδη- θα μας πουν ότι υπάρχει δεδικασμένο…
Ας τελειώνουμε με το Διαίρει και Βασίλευε.
Τέλος, είναι σημαντικό σε τόσο δύσκολες εποχές να υπάρχει μη ιδιωτική ενημέρωση διαθέσιμη. Στο χέρι μας είναι να την κάνουμε και καλύτερη. Όχι όμως να την εξαφανίσουμε. Σε καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει καταργηθεί η δημόσια τηλεόραση. Είναι κρατικοδίαιτοι οι Γερμανοί και οι Βρετανοί; Ο λαός χρειάζεται ένα μέσο που δεν θα ελέγχεται από τους διαπλεκόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές. Τώρα να το πάρουμε πίσω αυτό μέσο και να το χτίσουμε σωστότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου