Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Γαλλία: Δεν αναγνωρίζεται «πρόθεση» στη δολοφονία του Μερίκ


Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα για απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του βασικού κατηγορούμενου «Εστέμπαν» για τη δολοφονία του 18χρονου αντιφασίστα φοιτητή Κλεμάν Μερίκ.





Ο δικαστής εκτίμησε πως ο 20χρονος νεοναζί «Εστέμπαν» «δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον Μερίκ» και τελικά σε βάρος του ασκήθηκαν κατηγορίες για σκόπιμη άσκηση βίας που οδήγησε στο θάνατο, χωρίς όμως να υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας του Παρισιού είχε κρίνει πως τα στοιχεία για την υπόθεση τεκμηριώνουν το χαρακτηρισμό της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως. Σημειώνεται πως η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε πως ο Κλεμάν Μερίκ έχασε τη ζωή του από τραύμα στο κεφάλι.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση στο Παρίσι κατά των νεοναζί με αφορμή τη δολοφονία του Κλεμάν Μερίκ, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διάλυση των νεοναζιστικών οργανώσεων και μάλιστα με «διαδικασίες που θα ξεκινήσουν άμεσα». «Δεν συγχωρούμε, δεν ξεχνάμε» φώναζαν οι διαδηλωτές, βαδίζοντας πίσω από ένα πανό που έγραφε «Κλεμάν για πάντα στη μνήμη μας, για πάντα στις καρδιές μας».

Συνολικά έχουν συλληφθεί πέντε άτομα (ο βασικός κατηγορούμενος «Εστέμπαν» και τέσσερις συνεργοί του). Σύμφωνα με τις πληροφορίες όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν σχέση με την νεοναζιστική οργάνωση «Τρίτος Δρόμος» και τον «εκτελεστικό» βραχίονα της «Επαναστατική Εθνικιστική Νεολαία», η οποία έχει σχέσεις και με τη Χρυσή Αυγή, που την αποκαλεί στην επίσημη ιστοσελίδα ως «Ευρωπαίο Σύντροφο».

Σύμφωνα με το Associated Press ο «Εστέμπαν» είναι γνωστός στις αρχές καθώς στο παρελθόν είχε συλληφθεί για παράνομη κατοχή όπλων στο Παρίσι, το Μάιο του 2011. Το Associated Press επισημαίνει την ενίσχυση των νεοναζί στην Ευρώπη με ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή και τη ρατσιστική δράση της στην Ελλάδα.

Ο «Εστέμπαν» κατά την ανάκριση ομολόγησε πως χτύπησε τον Μερίκ, αλλά όπως είπε του επιτέθηκε με «γυμνά χέρια». Ωστόσο μάρτυρες αναφέρουν πως ο νεοναζί είχε κάτι μεταλλικό στο χέρι του, κατά πάσα πιθανότητα σιδερογροθιά. Ο Μερίκ έχασε τη ζωή από τραύματα στο κεφάλι και εγκεφαλική αιμορραγία μετά από «πολλαπλά χτυπήματα».
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου