Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Κώστας Σακκάς: Τρία χρόνια προφυλακισμένος για… παραδειγματισμό

της Κατερίνας Κατή από την Εφημερίδα των Συντακτών

Παραμένει 3 xρόνια προσωρινά κρατούμενος, με ποινική δίωξη δύο φορές για… το ίδιο αδίκημα, αν και δεν υπάρχει το όνομά του στη δικογραφία
→Αύριο λήγει το μέγιστο όριο προφυλάκισής του, την οποία επέλεξε για να ξεκινήσει απεργία πείνας, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αποτελεί κίνηση απελπισίας, αλλά συνέχισης του αγώνα».
 Του ασκήθηκε ποινική δίωξη δύο φορές για… το ίδιο αδίκημα. Κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος δύο φορές.
Το ανώτατο χρονικό όριο της δεύτερης προφυλάκισης του είναι δώδεκα μήνες. Οταν όμως αυτό συμπληρώθηκε, αντί να αφεθεί ελεύθερος, η κράτηση του παρατάθηκε για ακόμη ένα εξάμηνο. Στο μεταξύ, η πρώτη του δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία πλέον κρατείται) δεν ...
έχει καν αρχίσει.
Κι όλα αυτά δεκαεφτά χρόνια μετά τη θέσπιση του νόμου 2408 /1996 που απαγορεύει την κατάτμηση της ενιαίας υπόθεσης κατά του ίδιου κατηγορούμενου και τη διαδοχική επιβολή σε βάρος του πολλαπλών προφυλακίσεων, ώστε να μην επιμηκύνεται ο συνταγματικά κατοχυρωμένος χρόνος της προσωρινής κράτησης των 18 μηνών.
Πρωτοφανής περίπτωση
Η απαγόρευση αυτή μάλιστα είχε θεσπιστεί έπειτα από σειρά καταδικών της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γι’ αυτήν ακριβώς την παραβίαση.
Η περίπτωση του Κώστα Σακκά είναι πραγματικά πρωτοφανής, καθώς, όπως επισημαίνει η συνήγορος του, Μαρίνα Δαλιάνη, «τέτοια ευθεία και κυνική παραβίαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ σχετικά με την προσωρινή κράτηση δεν έχει συμβεί εδώ και 17 χρόνια (που ισχύει ο ν.2408/1996)».
Τι συνέβη όμως με τον νεαρό Κώστα Σακκά που κινδυνεύει να μείνει τρία χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει καν δικαστεί, και ενώ αύριο Τρίτη 4/6, σύμφωνα με τον νόμο, λήγει το μέγιστο όριο προφυλάκισης του παραμένοντας κρατούμενος; Μάλιστα ο ίδιος επέλεξε αυτή την αυριανή «συμβολική» ημερομηνία για να ξεκινήσει απεργία πείνας. Μια επιλογή που όπως ξεκαθαρίζει «δεν αποτελεί κίνηση απελπισίας, αλλά συνέχισης του αγώνα».
Ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη στις 4/12/2010 στην Αθήνα. Απολογήθηκε στην 31η Τακτική Ανακρίτρια στις 07/12/2010 για τα αδικήματα της ένταξης σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση και της διακεκριμένης οπλοκατοχής και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Κατά τη διάρκεια της προσωρινής του κράτησης και έπειτα από συμπληρωματική απαγγελία κατηγορίας για το αδίκημα της ένταξης στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ) κλήθηκε σε συμπληρωματική απολογία στις 12/04/2011, οπότε διατάχθηκε η διατήρηση της ισχύος του εντάλματος που του είχε επιβληθεί στις 7/12/2010.
Κατά τη διάρκεια της προσωρινής του κράτησης (συγκεκριμένα δύο μήνες πριν από τη συμπλήρωση του 18μηνου) του ασκήθηκε και νέα ποινική δίωξη για το ίδιο αδίκημα δηλαδή της ένταξης στην οργάνωση ΣΠΦ (που του είχε ήδη ασκηθεί και επομένως υπάρχει εκκρεμοδικία) και για μια σειρά πράξεων των οποίων την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση ΣΠΦ, για το χρονικό διάστημα 01.01.2008 έως 4/12/2010 (είναι η υπόθεση που ξεκίνησε να δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας στις 5/4/2013).
Καμία αναφορά
Για όλες αυτές τις πράξεις δεν υπάρχει, σύμφωνα με την υπεράσπιση του, η παραμικρή ένδειξη ενοχής σε βάρος του (για την ακρίβεια δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά του ονόματος του σε ολόκληρη της δικογραφία). Επιπλέον όλες οι επιμέρους δικογραφίες που αφορούν την υπόθεση, ήταν γνωστές στον ειδικό εφέτη ανακριτή πριν την 12/4/2011 οπότε ο Κ. Σακκάς είχε κληθεί για συμπληρωματική απολογία, επομένως νομικά, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δεν υπήρχε η δυνατότητα έκδοσης νέου εντάλματος προσωρινής κράτησης σε βάρος του. Παρόλα αυτά κρίθηκε εκ νέου προσωρινά κρατούμενος και η προσωρινή του κράτηση ξεκίνησε τυπικά στις 4/6/2012, οπότε έληξε το πρώτο δεκαοκτάμηνο.
Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισης του, όπως ορίζεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες) συμπληρώθηκε ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) δεν έχει καν αρχίσει. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με βούλευμα του την παράταση της προφυλάκισης του για έξι ακόμα μήνες, οπότε κινδυνεύει να μείνει 3 χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί.
 Δεν παρατείνεται
Οπως όμως επισημαίνει η κ. Δαλιάνη, σύμφωνα με το άρθρο 288§2 ΚΠΔ του ΠΚ, νέα προσωρινή κράτηση κατά του ιδίου κατηγορουμένου που επιβάλλεται στη διάρκεια της πρώτης και αφορά άλλη πράξη, δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος και δεν παρατείνεται πέραν αυτού.
Ηδη ο Κ. Σακκάς έχει καταθέσει αντιρρήσεις για την παράταση της προφυλάκισης του στο Συμβούλιο Εφετών και εκκρεμεί αίτηση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την αναίρεση του επίμαχου, βουλεύματος λόγω θετικής υπέρβασης εξουσίας.
Ο Κ. Σακκάς έχει δηλώσει ότι είναι αναρχικός και ότι η παρουσία του στον χώρο σύλληψής του (ενώ έβγαινε από ενοικιαζόμενη αποθήκη, στο εσωτερικό της οποίας βρισκόταν οπλισμός) σχετίζεται με την πολιτική του ταυτότητα και τις επιλογές που αυτή συνεπάγεται. Για την προφυλάκιση του για συμμετοχή στην ΣΠΦ υποστηρίζει ότι έγινε επειδή «προφανώς δεν θα μπορούσε να σταθεί σε μία δικαστική αίθουσα η κατηγορία της συμμετοχής σε μία οργάνωση, η οποία στο ενεργητικό της δεν έχει καμία δράση, στην κατοχή των μελών της δεν υπάρχουν βόμβες, προκηρύξεις, χρησιμοποιημένα όπλα, μία οργάνωση που δεν έχει ούτε καν όνομα».
Και συνεχίζει: «Εχω ξεκαθαρίσει στο παρελθόν – όπως και η ίδια η ε.ο. ΣΠΦ από τη μεριά της – πως δεν είμαι μέλος της εν λόγω οργάνωσης. Δεν το έκανα για να αποφύγω την εκδικητική, κατασταλτική οδύσσεια που επιφυλάσσει η αστική δικαιοσύνη σε όποιον κατηγορείται ως μέλος της, αλλά πολύ απλά γιατί έτσι είναι.
»Οφειλα να το ξεκαθαρίσω για την αληθή ιστορική καταγραφή. Σήμερα, όντας υπόδικος 2, 5 χρόνια ουσιαστικά για απλή οπλοκατοχή (διακεκριμένη οπλοκατοχή διευκρινιστικά και μόνο σημαίνει πως τα όπλα που κατέχει κάποιος προορίζονται είτε για εμπόριο είτε για τροφοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, κάτι το οποίο ούτε προκύπτει ούτε το αποδέχομαι), οι κύριοι θεσμικά υπερασπιστές της δικαιοσύνης και του νόμου, οι οποίοι κρατούν εμένα επειδή τον παραβίασα, αποφάσισαν να παραβλέψουν ακόμα και το σύνταγμα τους. Ουσιαστικά, οι εξοντωτικές προφυλακίσεις που επιβάλουν μία παρατεταμένη συνθήκη αιχμαλωσίας, αποτελεί αντιστάθμισμα για τα σαθρά και πρόχειρα μαγειρεμένα κατηγορητήρια, τα οποία ό,τι και να κάνουν, αδυνατούν να αποτρέψουν το «ξεφούσκωμα» τους στις δικαστικές αίθουσες παρά το ειδικό καθεστώς που τις χαρακτηρίζει (από κάθε άποψη). Οποιος έχει περάσει απ” αυτές έστω και για λίγο, το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.
»Εχοντας την άποψη και την θέση πως ο δρόμος για την ατομική – συλλογική ελευθερία είναι γεμάτος από αγώνα και αντίσταση, αποφάσισα από την Τρίτη 4/6, να προχωρήσω σε απεργία πείνας, την ημερομηνία που με το ισχύον νομικό καθεστώς, λήγει το μέγιστο όριο προφυλάκισής μου».
 …και δεν είναι ο μόνος
Μια αντίστοιχη παραβίαση των δικαιωμάτων του βιώνει και ο Γεράσιμος Τσάκαλος, που μάλιστα κλήθηκε να απολογηθεί για «άμεση συνέργεια σε πλαστογραφία με σκοπό την τέλεση αξιόποινων πράξεων βάσει του άρθρου 187Α περί τρομοκρατίας». Η κλήση αφορά την υπόθεση της ληστείας στον Βελβεντό Κοζάνης. Η κατηγορία είναι τουλάχιστον παράξενη, μια και ο συγκεκριμένος ήταν προφυλακισμένος την περίοδο που έγινε η ληστεία και μάλιστα με διαδοχικές παρατάσεις. Μοιάζει να επικρατεί η λογική πως όποιος αντιεξουσιαστής συλλαμβάνεται για «Χ» λόγους, χρίζεται ταυτόχρονα και μέλος των ΣΠΦ. Αυτό έγινε με τους Γ. Καραγιαννίδη, Κ. Σακκά και Α. Μητρούσια, Θ. Μαυρόπουλο και άλλους. Οι δικές τους πολιτικές δηλώσεις, όπως και οι δηλώσεις της ΣΠΦ και των φυλακισμένων μελών της δεν έχουν φαίνεται καμιά σημασία για τις εφιαλτικές δικογραφίες.
Βέβαια κάποιοι άλλοι που συλλαμβάνονται με κουζινομάχαιρα, όπλα και αποτυπώματα σε ανθρώπινα θύματα με μια απλή δήλωση ότι δεν είναι μέλη, βγάζουν τα μπλουζάκια με το σήμα, αφήνονται κατά κανόνα ελεύθεροι με απλές κατηγορίες ακόμα κι αν συλλαμβάνονται επ” αυτοφώρω να ανατινάζουν από κοινού μια τράπεζα. Γι΄αυτούς ισχύει βλέπετε ο ΠΚ χωρίς επιβαρυντικές περιστάσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου