Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Νότια Αφρική: Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας σε ορυχείο της Lonmin. Ο όμιλος Xstrata απέλυσε 1.000 επειδή απήργησαν


Η αστυνομία επιβεβαίωσε το περιστατικό στο ορυχείο στην Μαρικάνα. "Δύο άνθρωποι πυροβολήθηκαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Φαμπάτα Μοκγκουεμπόουν. Ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του στον τόπο του εγκλήματος και ο άλλος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας συνδικαλιστής εργαζόμενος σε ορυχείο της Lonmin στην Νότια Αφρική πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σήμερα και άλλος ένας τραυματίστηκε από οπλισμένους άνδρες, ανακοίνωσε το Εθνικό Συνδικάτο Μεταλλωρύχων (NUM), στο πιο πρόσφατο περιστατικό που σημειώνεται στην ζώνη με τα ορυχεία λευκόχρυσου στην χώρα.

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μαρικάνα, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου η αστυνομία είχε πυροβολήσει και σκοτώσει 34 μεταλλωρύχους τον περσινό Αύγουστο, στην αιματηρότερη ενέργεια στην οποία προβαίνουν οι δυνάμεις της τάξης της χώρας μετά το τέλος του απαρτχάιντ.

"Ένα από τα μέλη μας δέχθηκε επίθεση με όπλο στο γραφείο μας στο ορυχείο Western Platinum της Lonmin", δήλωσε ο εκπρόσωπος του NUM Λεσίμπα Σεσόκα, προσθέτοντας ότι ο εργαζόμενος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

"Άλλος ένας τραυματίστηκε και νοσηλεύεται. Αυτοί δέχθηκαν επίθεση στα γραφεία του συνδικάτου γύρω στις 10:30-11:00 τοπική ώρα" (11:30-12:00 ώρα Ελλάδος), διευκρίνισε παράλληλα ο Μχάσι Σιθέθι, περιφερειακός συντονιστής της NUM. "Δεν είχε προηγηθεί κάποια διένεξη. Αυτοί (οι επιτιθέμενοι) γνώριζαν ποιους έψαχναν", πρόσθεσε.


Το ραντ υποχώρησε ελαφρά έναντι του δολαρίου μετά τον θάνατο του εργαζόμενου, εν μέσω των φόβων που γεννήθηκαν για άλλον έναν κύκλο βίας στον τομέα των ορυχείων της Νότιας Αφρικής, ενώ οι μετοχές της Lonmin στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ έπεσαν κατά σχεδόν 6% μετά το περιστατικό αυτό.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν πέρυσι την ζωή τους στις απεργίες και στα βίαια επεισόδια που σχετίζονταν με τον πόλεμο ελέγχου μεταξύ των αντίπαλων συνδικάτων NUM και "Ένωση Εργαζομένων στα Ορυχεία και τις Κατασκευές (AMCU).

Ο Σεσόκα δεν ήταν σε θέση να δηλώσει ποιος ευθύνεται για την επίθεση αυτή.

Ωστόσο στο παρελθόν τα δύο συνδικάτα έχουν αλληλοκατηγορηθεί για επιθέσεις και φόνους μελών τους.

Την ίδια ώρα ο μεταλλευτικός όμιλος Xstrata, ο οποίος ανήκει στην ελβετική πολυεθνική Glencore, απέλυσε χίλιους Νοτιοαφρικανούς μεταλλωρύχους που είχαν πάρει μέρος σε μια παράνομη απεργία στα ορυχεία χρωμίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοινώθηκε σήμερα από την επιχείρηση αυτή.

"Οι χίλιοι αυτοί εργαζόμενοι απολύθηκαν την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Έχουν περιθώριο μέχρι την Τρίτη να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής.

Απεργούσαν παράνομα", εξήγησε ο Κρίστοφερ Τσατσαουάνε, εκπρόσωπος της Xstrata στη Νότια Αφρική.

Πηγή ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου