Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Εργάτες «ΜΕΒΓΑΛ» Αθήνας: Συνεχίζουν τον αγώνα - 29η ημέρα απεργίας


Στη μάχη για 29η μέρα βρίσκονται οι απεργοί της «ΜΕΒΓΑΛ», στο υποκατάστημα της Αττικής, καθώς συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στον όμιλο και να μη γίνει καμιά μείωση στους μισθούς τους.

Οι απεργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Αμέριστη είναι η αλληλεγγύη που εκφράζεται απο την εργατική τάξη.

Χτες, τη συμπαράστασή τους προς τους απεργούς εξέφρασαν το Σωματείο Εργαζομένων «FORTHNET» - «NETMED» και το Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιρείων Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Επιπλέον, ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ εξέδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών - Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Κοζάνης και Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης. Στο ψήφισμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Με την αταλάντευτη στάση τους, δείχνουν το δρόμο στη νεολαία και στο λαό για το πώς πρέπει να παλεύουν σήμερα για τις σύγχρονες ανάγκες τους, ενάντια στα αφεντικά του πλούτου που παράγουν οι ίδιοι εργάτες, χωρίς παρακάλια και "διαλόγους" αλλά με πραγματικό, ανειρήνευτο ταξικό αγώνα».

Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στα Λιόσια. Η εργοδοσία δεν έκανε καμία πρόταση για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, επικαλούμενη την καπιταλιστική κρίση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ΣΕΠΕ χαρακτήρισε παράνομη την καθυστέρηση των μισθών ενώ ανέφερε ότι προβλέπονται και κυρώσεις. Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εξέφρασαν το Σωματείο Εργαζομένων στην ΑΜΣΤΕΛ αλλά και Γερμανοί συνδικαλιστές, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα, φιλοξενούμενοι από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία Ασπροπύργου.

Το βράδυ της Τρίτης αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ σε μια ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης προς τους απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ, παρέδωσε τρόφιμα στους απεργούς.

Τη Δευτέρα το πρωί, οι απεργοί απέκλεισαν το παράνομο κέντρο διανομής που έχει στήσει η εργοδοσία στον Άγιο Στέφανο, για να φεύγουν τα φορτηγά με προϊόντα, ενώ, όπως κατήγγειλαν, δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Στο πλευρό της εργοδοσίας τάχθηκε η αστυνομία, η οποία επιχείρησε να αποτρέψει την κινητοποίηση, ωστόσο κάθε προσπάθεια αστυνομίας-εργοδοσίας έπεσε στο κενό κάτω από την αποφασιστικότητα των απεργών.

Σε γενική συνέλευση την Παρασκευή 17 Μάη οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, κλιμακώνοντας τον αγώνα. Μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης, δεν υπήρχε καμιά απάντηση απ' την πλευρά της εργοδοσίας στα αιτήματα των απεργών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βιομήχανος της «ΜΕΒΓΑΛ», Πέτρος Παπαδάκης, παρότι αρκετές φορές έχει σημειωθεί σαν παραβάτης της νομοθεσίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, εν τούτοις συμπεριλαμβάνεται στην κουστωδία των βιομηχάνων που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στην Κίνα για την «υγιή ανάπτυξη» που θέλουν να μας πείσουν ότι έρχεται... αλλά δεν λένε ότι όποτε και αν θα έρθει, είτε με σχέδιο κεντροδεξιά είτε με κεντροαριστερά κυβερνητικά σχήματα, αυτή η περιβόητη ανάπτυξη θα είναι για την αύξηση των κερδών πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της «ΜΕΒΓΑΛ» το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα για την άμεση στήριξη των οικογενειών των απεργών που δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.

«Φτερά» στον αγώνα των εργατών δίνει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση του εργατόκοσμου, απλών ανθρώπων και Συνδικάτων, που κάθε μέρα περνάνε μπροστά από την πύλη του εργοστασίου αφήνοντας λίγα χρήματα ή τρόφιμα, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα τους.

Την Κυριακή τους απεργούς επισκέφθηκαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Σπουδαστών ΕΜΠ και τους παρέδωσαν οικονομική βοήθεια. Επίσης, στο πλευρό τους βρέθηκε και ο Σύνδεσμος Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά. Επιπλέον οικονομική ενίσχυση απέστειλε και το Σωματείο Εργαζομένων σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Το πρωί της Παρασκευής δίπλα τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες από την Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Νίκο Ξουράφη, Πρόεδρο του Ε.Κ. Πειραιά, και από τα σωματεία Καθαριστριών, Ιδιωτικής Υγείας, Εμποροϋπαλλήλων-Ιδιωτικών υπαλλήλων, Ελαιουργοσαπουνοποιών και ΠΕΣ-ΝΑΤ. Επίσης, την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν αντιπροσωπεία από την «Εργοστασιακή Επιτροπή» του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και αντιπροσωπεία από το σωματείο εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας Ασπροπύργου που πρόσφερε και μεγάλη ποσότητα τροφίμων.

Την περασμένη Πέμπτη, εκεί, βρέθηκε το Σωματείο Εργαζομένων της «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ». Την Τετάρτη, ένας συνταξιούχος παρέδωσε ό,τι λίγα μπορούσε απ' τη σύνταξή του, στηρίζοντας τον αγώνα τους. Μέχρι σήμερα, δεκάδες σωματεία, συνδικάτα και λαϊκοί φορείς έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους.

http://www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου