Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Για τα γεγονότα του Σαββατου -Χαλκιδική

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 25/5/2013

Το πρωί του Σαββάτου της 25ης Μαϊου, δέκα άτομα από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης μαζί με μέλη του Ανοιχτού Δικτύου, ξεκινάνε για τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που θα λάμβανε χώρα το ίδιο βράδυ στην Ιερισσό, κάνοντας παράλληλα αφισοκόλληση στον Πολύγυρο και τα χωριά κατά μήκος της διαδρομής, ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού και προπαγανδίζοντας τη δράση του ανοιχτού δικτύου για απευθείας διάθεση προϊόντων Χαλκιδικιωτών παραγωγών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Ιούνη στο πάρκο "Ξαρχάκου" στη Θεσσαλονίκη ως δράση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Στο ξεκίνημα της αφισοκόλλησης και ενώ δεν έχουν κολληθεί πάνω από δέκα αφίσες ένα περιπολικό σταματάει δύο συντρόφους και ετοιμάζεται να τους προσαγάγει για εξακρίβωση στοιχείων. Οι σύντροφοι ειδοποιούν και τους υπόλοιπους που φτάνουν αμέσως στο σημείο και προσαγάγονται όλοι στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου.

Εκεί, αφού πραγματοποιήθηκε πολύωρος έλεγχος των προσωπικών τους αντικειμένων τους ανακοινώνεται ότι κατηγορούνται για παράνομη αφισοκόλληση και τους ζητείται να δώσουν αποτυπώματα, δείγμα γραφικού χαρακτήρα και να φωτογραφηθούν για να αφεθούν ελεύθεροι έως ότου τους έρθει κάποια στιγμή ειδοποίηση για τακτική δικάσιμο.

Η αντίδραση των συντρόφων ομόφωνα ήταν να μη γίνει αποδεκτό τίποτα από αυτά, να χρεωθούν απείθεια και να μείνουν στο κρατητήριο το διήμερο για να δικαστούν στο αυτόφωρο τη Δευτέρα. Το αποτέλεσμα ήταν να τους αφήσουν άμεσα αφού πρώτα επιστρατεύσανε και αστυνομικό σκύλο προκειμένου να (ξανά)ψάξουν τα αυτοκίνητα τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Οι σύντροφοι μας τώρα αναμένουν κάποια στιγμή την κλήτευση τους για παράνομη αφισοκόλληση και απείθεια (εξαιτίας της άρνησης τους να δώσουν αποτυπώματα κατά τη διάρκεια της προσαγωγής).

Ο λόγος που γράφουμε για αυτό το γεγονός είναι διπλός. Από τη μια είναι το πολιτικό ζήτημα που δημιουργεί η αστυνομία Πολυγύρου (θυμόμαστε τον πολλά βαρύ ασφαλίτη Ιωάννη Τζάβαλο που χτύπησε τη βουλευτή Ιγγλέζη του ΣΥΡΙΖΑ και που πρωταγωνίστησε και σε αυτό το περιστατικό), όπου με υπερβάλλον ζήλο συνεισφέρουν στη γενικότερη τρομοκρατία θεωρώντας ότι μπορούν να επιτύχουν οτιδήποτε με αυτή την τακτική. Αυτή η προσπάθεια επίδειξης δύναμης με κάθε αφορμή γίνεται ορατή, ακόμη, στη χρήση των ΕΚΑΜ, στις απαγωγές κατοίκων και ανηλίκων από την αστυνομία στην αρπαγή DNA από τους κατοίκους κλπ.

Για εμάς όλη αυτή η πρακτική αποτελεί μέρος της προσπάθειας καταστολής του κοινωνικού αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια που διεξάγεται στη Χαλκιδική και την ευθύνη τη φέρουν τόσο κεντρικά η αστυνομία, η εταιρεία και η κυβέρνηση όσο και τα εκτελεστικά τους όργανα είτε είναι ασφαλίτες είτε ΜΑΤ είτε ΕΚΑΜ. Το "εκτελώ εντολές" και "εφαρμόζω το νόμο" ακούγεται στα αυτιά μας φτηνή και αστεία δικαιολογία, για να συνεχιστεί η εγκληματική δράση των οργάνων αυτών.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων από όλους μας προκειμένου να σταματήσουν. Η αντιμετώπιση των τραμπουκισμών της αστυνομίας είναι συλλογικό και ατομικό ζήτημα. Έχει να κάνει με τη στάση του καθενός από εμάς και τροφοδοτείται και πατάει στη συλλογική διαδικασία και αλληλεγγύη. Τι θα γινόταν εάν αρνιόταν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής να δώσουν π.χ. DNA; Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για την αστυνομία να το διευρύνει σαν πρακτική. Η υποχώρηση απέναντι στον τραμπούκο είναι αυτό που του επιτρέπει να συνεχίζει και να διευρύνει τη δράση του. Καμία λοιπόν υποχώρηση στα δικαιώματα μας και την αξιοπρέπεια ειδικά απέναντι στους ένοπλους κρατικούς τραμπούκους και σπιούνους σε όλα τα ζητήματα μικρά η μεγάλα.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε παρόντες στο πλευρό τους μέχρι τη νίκη!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου