Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Εργαζόμενοι ΦΑΓΕ: Συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα - νέα συνέλευση σήμερα


Απάντηση στους μηχανισμούς της εργοδοσίας που επιχείρησαν να «σπάσουν» την απεργία, έδωσαν χτες οι απεργοί της ΦΑΓΕ, οι οποίοι συνεχίζουν σήμερα, για 4η μέρα, τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόπειρα της εταιρείας να επιβάλει το 4ήμερο στους εργάτες της αποθήκης, ως πρώτο βήμα στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων του ομίλου.


Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, η εργοδοσία αξιοποιώντας 3 - 4 οδηγούς, φόρτωσε ένα φορτηγό, το οποίο προοριζόταν για εξαγωγή προϊόντων στην Αγγλία. Οι οδηγοί αυτοί δεν είχαν καμιά σχέση με την εργασία στις αποθήκες και στις φορτώσεις των φορτηγών. Παρ' όλα αυτά, η μαζική περιφρούρηση των εργαζομένων στην πύλη της εταιρείας εμπόδισε την έξοδο του φορτηγού και μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε βγει τίποτα από το εργοστάσιο.

Αντίστοιχα, και σε επίπεδο παραγωγής δε δούλεψε ούτε μηχανή. Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην καταργηθούν οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, να μην εφαρμοσθεί η εκ περιτροπής εργασία και οποιοδήποτε άλλο αντεργατικό σχέδιο έχει «στα συρτάρια» η εργοδοσία, να διατηρηθεί το 5ήμερο, 8ωρο, 40ωρο σε όλα τα εργοστάσια της ΦΑΓΕ και να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση. Σήμερα, στις 11 π.μ., θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΦΑΓΕ, για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Στο μεταξύ, την ώρα που η εργοδοσία επικαλείται την κρίση για την εφαρμογή του 4ήμερου, στην κεντρική της ιστοσελίδα, επαίρεται για τις εξαγωγές του ομίλου.

Γράφει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της: «Παράλληλα με τις εξαγωγές της ΦΑΓΕ στην Ευρώπη, το 1998 ξεκινούν και οι εξαγωγές στην Αμερική. Τον Ιούνιο του 2000 η ΦΑΓΕ ιδρύει την θυγατρική της FAGE U.S.A. Corp. με σκοπό την τοποθέτηση και την ανάπτυξη του TOTAL στην Αμερικάνικη αγορά. Η αυξανόμενη ζήτηση για το TOTAL οδηγεί τον Φεβρουάριο του 2005 στην ίδρυση της FAGE USA Dairy Industry Inc. με απώτερο σκοπό την δημιουργία μονάδας παραγωγής στη Νέα Υόρκη. Τον Απρίλιο του 2008 η ΦΑΓΕ ξεκινάει την λειτουργία ενός νέου εργοστασίου για την παραγωγή του TOTAL στις Η.Π.Α, επενδύοντας $100,000,000».

Στο πλευρό τους και οι απεργοί της ΜΕΒΓΑΛ

Ταυτόχρονα, στην πύλη του εργοστασίου, εντείνεται η αλληλεγγύη από εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και της περιοχής. Στο χώρο βρέθηκε η Λαϊκή Επιτροπή Μεταμόρφωσης, καθώς και εργαζόμενοι και εκπρόσωποι Σωματείων από το ΜΟΡΝΟ, την TASTY, τη ΝΟΥΝΟΥ, την ΕΒΓΑ.

Ξεχωριστή η παρουσία εκπροσώπων των απεργών εργαζομένων από τη ΜΕΒΓΑΛ. Επισήμαναν ότι όχι μόνο δεν πιστεύουν ότι ο αγώνας που διεξάγουν είναι αδιέξοδος, αλλά ότι ανεξάρτητα από την έκβαση, είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί. «Ενωμένη η εργατική τάξη, εργοστάσιο το εργοστάσιο, έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει το νομοθετικό εκείνο πλαίσιο που χτυπάει και βασανίζει την εργατική λαϊκή οικογένεια», τόνισαν.


Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου