Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Αστυνομική βία κατά εργατών στην Καμπότζη σε εργοστάσιο της Nike

Ηλεκτροφόρα γκλομπ χρησιμοποίησαν αστυνομικοί στην Καμπότζη για να διαλύσουν διαδήλωση εργαζομένων σε εργοστάσιο όπου παράγονται ρούχα για την αμερικανική εταιρεία Nike. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τραυματίστηκαν 23 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα έγκυος 2 μηνών η οποία τελικά έχασε το μωρό της.

φωτ.αρχείου από το δυστύχημα σε εργοστάσιο κατασκευής παπουτσιών στην επαρχία Kampong Speu στις 16 Μαϊου

Οι άνδρες της αστυνομίας, με ειδική εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών, αναπτύχθηκαν για να απομακρύνουν 3.000 μέλη του προσωπικού του εργοστασίου, κυρίως γυναίκες, που είχαν αποκλείσει ένα δρόμο έξω από το εργοστάσιο Sabrina Garment Manufacturing στην επαρχία Καμπόνγκ Σπέου, δυτικά της πρωτεύουσας Πνομ Πενχ.

Εργάτες που παράγουν ρούχα για την Nike πραγματοποιούν απεργίες και διαδηλώσεις από τις 21Μαΐου με αίτημα να τους δώσει η επιχείρηση, η οποία απασχολεί πάνω από 5.000 ανθρώπους στην μονάδα, επίδομα 14 δολαρίων τον μήνα για τις μετακινήσεις, το ενοίκιο και την ιατροφαρμακευτική φροντίδα ενώ πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό των 74 δολαρίων.

Νεαρός εργάτης κατήγγειλε ότι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον χτυπήσουν με ηλεκτροφόρο ρόπαλο στο κεφάλι ενώ εκπρόσωποι της αστυνομίας και της στρατιωτικής αστυνομίας απέφυγαν να σχολιάσουν τα επεισόδια, λέγοντας ότι ακόμη συγκεντρώνουν πληροφορίες για τα γεγονότα.

Στα μέσα Μαϊου, κατέρρευσε μέρος εργοστασίου στην ίδια περιοχή της Καμπότζης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργάτες. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα προϊόντα ιματισμού και υφαντουργίας αποτελούν το 75% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, οι οποίες είχαν ανέλθει σε 5,22 δισεκατ. δολάρια το 2011. Οι χαμηλοί μισθοί έχουν προσελκύσει κατασκευαστές ρούχων και παπουτσιών για λογαριασμό δυτικών εταιρειών αλλά αυξήθηκαν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις με αιτήματα αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=366196

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου