Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Βρετανία: Τεταμένο κλίμα και ακροδεξιά δράση


Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε την συγκρότηση μιας αντιτρομοκρατικής ομάδας για να χτυπήσει τους «δηλητηριώδεις λόγους» των εξτρεμιστών που προσπαθούν να στρατολογήσουν νέους σε σχολεία, φυλακές και τζαμιά. Όμως κάποιοι φοβούνται ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης μπορούν στην πράξη να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Σύμφωνα με την Daily Mail η πρόθεση για την συγκρότηση της ομάδας αυτής προέκυψε μετά την δολοφονία του 25χρονου στρατιώτη στο Λονδίνο, η οποία όπως είπαν οι δολοφόνοι είχε τα αίτιά της στην συμμετοχή της Βρετανίας στους πολέμους του Αφγανιστάν και του Ιράκ.





«Αναζητούμε το εύρος των δυνάμεων και των μεθόδων για να αντιμετωπίσουμε τους εξτρεμιστές στην ρίζα τους και όχι μόνο να προλάβουμε βίαιες εγκληματικές πράξεις. Και θα βρούμε τρόπους να ενοχλήσουμε εκείνους που υποκινούν τέτοιες προθέσεις. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί μια κατάσταση όπου εξτρεμιστές κληρικοί τριγυρνούν στην χώρα προτρέποντας νέους ανθρώπους στην τρομοκρατία. Θα κάνουμε τα πάντα για να το σταματήσουμε», δηλώνει στην εφημερίδα ανώνυμη πηγή προσκείμενη στην ομάδα, η οποία έχει την κωδική ονομασία TREFOR.

Η TREFOR θα μελετήσει έναν αριθμό νέων ανθρώπων που έχουν στραφεί προς εξτρεμιστικές ομάδες, όπως οι δολοφόνοι του στρατιώτη. Η πηγή τονίζει ότι «δεν τίθεται ζήτημα περιορισμού της ελευθερίας του λόγου – πρόκειται περί μιας προσπάθειας να εμποδίσουμε ανθρώπους να διαδώσουν το μήνυμα του εξτρεμισμού με έναν εντελώς ανεύθυνο τρόπο».

Καθώς η προσπάθεια να παταχθεί το κήρυγμα της βίας συνεχίζεται, κάποιοι Βρετανοί πολίτες έχουν πάρει τον νόμο στα χέρια τους. Η χώρα είδε πρόσφατα μια έξαρση της ισλαμοφοβίας που γίνεται πράξη μέσω βίαιων αντι-ισλαμικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ακόμη και εμπρησμών.

Δυο άντρες συνελήφθησαν την Δευτέρα όταν έβαλαν φωτιά σε ένα τζαμί σε μια ισλαμική συνοικία του λιμανιού Γκρίμσμπι.

«Μόλις είχαμε ολοκληρώσει την προσευχή μας και συζητούσαμε για το πως θα ευχαριστήσουμε τους γείτονές μας για την υποστήριξη που μας έχουν δείξει τις τελευταίες ημέρες όταν ακούσαμε έναν κρότο και είδαμε την φωτιά κάτω από την πόρτα», δηλώνει ο Ντιλέρ Γκαρίμπ, πρόεδρος του Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου στον τοπικό τύπο. «Πήρα έναν πυροσβεστήρα και την έσβησα όταν δυο ακόμη μολότοφ έπεσαν στην έξοδο κινδύνου και έτσι έπρεπε να σβήσω και εκείνες», συμπλήρωσε.

Μια παραπλήσια επίθεση αποφεύχθηκε στην πόλη Χέιστινγκς όταν μια ομάδα της Αγγλικής Αμυντικής Συμμαχίας έγραψε στο Facebook ότι «το τζαμί χρειάζεται κάψιμο». Εκείνος που έγραψε το μήνυμα ενημερώθηκε την Δευτέρα το πρωί ότι πιθανώς θα οδηγηθεί στην φυλακή κάτι που προκάλεσε την άμεση διαμαρτυρία μελών της οργάνωσης.

Δυο επιπλέον συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στην Βαλσαλ μια πόλη κοντά στο Μπερμινχαμ. Περίπου 20 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης τυλιγμένοι σε σημαίες του Αγ. Γεωργίου. Θεωρήθηκε ότι ήταν μέλη της Αγγλικής Αμυντικής Συμμαχίας.



Η ομάδα ιεραποστόλων «Η πίστη μετράει» ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια εμφανής βίαιη αντιισλαμική τάση. «Λάβαμε 162 τηλέφωνα από την ημέρα της δολοφονίας. Ο μέσος όρος πήγε από τα τέσσερα την ημέρα στα έξι. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επιθέσεις σε 8 τζαμιά».

Η Αγγλική Αμυντική Συμμαχία έχει δηλώσει δημοσίως ότι «η δολοφονία του στρατιώτη σημαίνει απερίφραστα ότι η Βρετανία βρίσκεται σε πόλεμο με τον ισλαμικό εξτρεμισμό». Οι ίδιοι κάλεσαν σε πορείες μέσα στο Σαββατοκύριακο στην περιοχή του Νιουκάστλ όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άτομα. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Τίνος είναι οι δρόμοι; Δικοί μας». Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε και το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα με σύνθημα «Ενωμένοι ενάντια στην μουσουλμανική τρομοκρατία».



Έντεκα ακόμη άνθρωποι συνελήφθησαν γιατί έκαναν ρατσιστικά ή αντιθρησκευτικά σχόλια στα social media σύμφωνα με την Daily Mail. Περίπου τα 2/3 των Βρετανών θεωρούν ότι θα υπάρξει σύρραξη μεταξύ των μουσουλμάνων κατοίκων της Βρετανίας και των μη μουσουλμάνων. Το 9% μάλιστα το θεωρεί πολύ πιθανό να γίνει. Το ποσοστό εκείνο που θεωρεί ότι οι μουσουλμάνοι αποτελούν απειλή αυξήθηκε από το 30% (Νοέμβριος του 2012) σε 34%. Την ίδια στιγμή τα 2/3 των Βρετανών ντρέπονται για τις διαμαρτυρίες των ακροδεξιών ενώ το 84% υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν θα προσχωρούσε στην Αγγλική Αμυντική Συμμαχία.

Παρόλο που ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει από τους μουσουλμάνους της Βρετανίας να κατευνάσουν τα πνεύματα, στο YouTube υπάρχουν πολλά βίντεο που τους καλούν να ξεκινήσουν τζιχάντ. Στο διαδίκτυο υπάρχουν βίντεο της Αλ Κάιντα που δίνουν συμβουλές εκπαίδευσης.

Ο Έρικ Σμιντ, επικεφαλής της Google στην οποία ανήκει το YouTube δήλωσε ότι «εάν η πληροφορία περιέχει τέτοιο περιεχόμενο, αποφασίσαμε ότι θα την καταγράφουμε».

Η υπουργός εσωτερικών της χώρας, Τερέζα Μέι, σχολίασε το Σάββατο ότι είναι απαραίτητο να δοθεί η άδεια στις υπηρεσίες πληροφοριών την δυνατότητα να ελέγχουν τα δεδομένα των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου και να τα κρατούν για 12 μήνες.

Ο υπουργός αμύνης, Τζιμ Μέρφι, μάλιστα καταδίκασε το BBC σε ένα σχόλιό του στο twitter γιατί κάλεσε στο πλατό τον Ανχεμ Κουνταρι, ακραίο κληρικό, ο οποίος δεν καταδίκασε την δολοφονία.

Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας, πάντως, αποδοκίμασε την πράξη σε ανακοίνωσή της και είπε ότι «μετά από αυτό κατανοούμε τον πρωθυπουργό που θέλει μια αποτελεσματική στρατηγική για να αντιμετωπίσει αυτά τα τρομακτικά και ακραία γεγονότα. Οι δολοφόνοι επεδίωξαν τον διχασμό ανάμεσα στους Βρετανούς. Αλλά οι Βρετανοί μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι αυτός ο φόνος δεν έγινε στο όνομά τους».
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου