Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Επιστράτευση των καθηγητών αποφασίζει η κυβέρνηση


Η κυβέρνηση φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει λάβει την απόφαση της επιστράτευσης των καθηγητών επικαλούμενη λόγους κοινωνικής ανάγκης, πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα η απεργία των εκπαιδευτικών. Την Παρασκευή η ΟΛΜΕ τάχθηκε μετά από συνεδρίαση του ΔΣ υπέρ της διεξαγωγής 24ωρης απεργίας στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, και πενθήμερης απεργίας από τις 20 του μηνός. Η σχετική πρόταση επικράτησε με 8 ψήφους υπέρ -συν ενός απόντος-, και δύο κατά (των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ). Εν τω μεταξύ στη ΝΔ εμφανίζονται ενοχλημένοι από τη στάση του προέδρου της ΟΛΜΕ και στελέχους της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Νίκος Παπαχρήστος, ο οποίος φαίνεται πως θα διαγραφεί. 




«Οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και σίγουρα βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους. Αποτελούν αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και σημείωσε πως «πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία».

Σύμφωνα με  πληροφορίες του Έθνους, η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τους καθηγητές από τη Δευτέρα επικαλούμενη λόγους κοινωνικής ανάγκης και δεν θα περιμένει τις τελικές αποφάσεις των ΕΛΜΕ.

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να τηλεφώνισε στον γγ του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο και του ζήτησε τη νομική του άποψη για το εάν είναι δυνατόν να υπάρξει επιστράτευση πριν από την επίσημη προκήρυξη της απεργίας. Όπως αναφέρεται στο Έθνος ο Τ. Μπαλτάκος επικαλούμενος λόγους εθνικής ανάγκης, υποστήριξε πως υπάρχει πλήρης νομική κάλυψη, τονίζοντας πως η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί άμεσα, καθώς απαιτείται και χρόνος για την επίδοση των φύλλων πορείας.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο πρωθυπουργός ύστερα και από αυτή την επικοινωνία έδωσε την εντολή στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να προετοιμάσει τη σχετική διαδικασία. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός με δηλώσεις του προανήγγειλε έμμεσα την επιστράτευση των καθηγητών:

«Το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν στην πρώτη πιο κρίσιμη εξέταση της ζωής τους, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και ηρεμίας είναι ιερό. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαιδευτικούς».

«Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τον κόπο και την αγωνία των νέων ανθρώπων», δήλωσε.

Σημειώνεται πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέκριναν την ΟΛΜΕ για την απόφασή της. Η Ιπποκράτους έκανε λόγο για «αδιανόητη απόφαση» και τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν». Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ κάλεσε την ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της, σημειώνοντας πως η απόφαση για απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι «μια επιλογή που πλήττει κατάφωρα τους μαθητές και τις οικογένειές τους».

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου