Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Αργεντινή: 50 τραυματισμοί μετά από αστυνομική επίθεση σε νοσοκομείο



200 έως 300 πράκτορες της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Μπουένος Άιρες εισέβαλαν στους χώρους του δημόσιου ψυχιατρικού νοσοκομείου José T. Borda στην πρωτεύουσα της Αργεντινής κατά τη διάρκεια του πρωινού στης 26 Απριλίου  για να εξασφαλίσουν τη φύλαξη των εργαζομένων του συνεργείου κατεδάφισης που είχε αναλάβει να  ισοπεδώσει ένα από τα κτίρια του νοσοκομείου. Όταν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομεία, οι ασθενείς και τα μέλη της κοινότητας συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια την κατεδάφιση, οι πραίτορες της αστυνομίας χρησιμοποίησαν σφαίρες από καουτσούκ εναντίον του πλήθους. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι περίπου 50 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 10 ασθενών, επτά νοσηλευτών, τριών δημοσιογράφων και ενός μέλους του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Οι αρχές μιλούν για 36 τραυματίες, 17 από αυτούς αστυνομικούς. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν. Ο δεξιός δήμαρχος του Μπουένος Άιρες Mauricio Macri  επέμεινε ότι οι αστυνομικοί, οι οποίοι ήταν εξοπλισμένοι με κράνη και ασπίδες, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν βία για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους από τους διαδηλωτές που τους πετούσαν πέτρες.
Οι εκπρόσωποι της  ένωσης εργαζομένων δημοσίου ( ΑΤΕ ), η οποία εκπροσωπεί ορισμένους από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο,  κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση από τους αστυνόμους, όταν προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για την εκτόνωση της κατάστασης. Ο τοπικός δημοτικός σύμβουλος Rachid έκανε παρόμοιες δηλώσεις. "Πήγα στο χώρο», είπε, «και όταν ρώτησα ποιος ήταν υπεύθυνος της επιχείρησης, η αστυνομία με έσπρωξε και με χτύπησε." Το υπό κατεδάφιση κτίριο στέγαζε ένα εργαστήριο αποκατάστασης και συνεχούς κατάρτισης για τους ασθενείς, και ο λόγος της κατεδάφισής του ήταν για να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή κτηρίου όπου η κυβέρνηση της πόλης σχεδιάζει να μεταφέρει μερικά από τα γραφεία της. Οι «κακές» γλώσσες λένε ότι ο Δήμαρχος, ο οποίος συνδέεται με τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών, αρχικά σκόπευε να χρησιμοποιήσει το χώρο για να κατασκευάσει πολυώροφα κτίρια.
 Η αστυνομική βία εξελίχτηκε στο νοσοκομείο Borda  ενάμιση μήνα μετά από τα γεγονότα στο χώρο του Metropolitan όπου άντρες της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσουν καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στις προσπάθειες των δημοτικών αρχών να ιδιωτικοποιήσουν μέρος του δημόσιου πολιτιστικού κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου