Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Αποχή από το συσίτιο μεταναστών στο ΑΤ Κυψέλης και ξυλοδαρμός τους από μπάτσους

21 κρατούμενοι μετανάστες και πρόσφυγες στο ΑΤ Κυψέλης αρνήθηκαν σήμερα το μεσημέρι να σιτιστούν διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή του φαγητού που όπως τους ανακοινώθηκε θα διαρκέσει για πέντε ημέρες.
Η δικαιολογία είναι ότι αυτές τις μέρες υπάρχουν αργίες λόγω των εορτών και οι υπάλληλοι του ετοιμάζουν τα γεύματα …δεν δουλεύουν.
Τι ειρωνεία, αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα (και των Χριστουγέννων κλπ) όπου όλοι οι υπόλοιποι τρώμε διπλάσιες και τριπλάσιες μερίδες φαγητού.
Η διαμαρτυρία τους αφορά και το ότι το φαγητό ήταν τόσο λίγο που οι άνθρωποι πραγματικά πεινούσαν και πεινάνε. Πλέον όμως από δική τους επιλογή. Σήμερα πρώτη μέρα περικοπής του φαγητού η υπομονή τους εξαντλήθηκε καθώς τους έδωσαν ένα πιάτο μακαρόνια σκέτα, για όλη τη μέρα.
 Αλλά και τον υπόλοιπο καιρό το πρωινό δεν είναι παρά μια φρατζόλα ψωμί για τρία άτομα και προβλέπεται μόνο μια φορά την εβδομάδα κοτόπουλο και μία μοσχάρι. Αυτά. Οι επισκέπτες των κρατουμένων δεν μπορούν να τους πάνε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ φαγώσιμο εκτός από φιέστα φραπέ.
Πρόκειται για εικοσιένα άτομα από διάφορες χώρες, κάποιοι κρατούνται μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν χαρτιά. Βρίσκονται στο υπόγειο κρατητήριο του τμήματος όλοι για περισσότερο από ένα μήνα, πέντε απʼ αυτούς για πάνω από τρεις μήνες, δέκα για πάνω από πέντε μήνες, δύο για σχεδόν οκτώ μήνες και ένας για δώδεκα μήνες παρά μερικές μέρες.
Ειδικά οι χωρίς χαρτιά βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση χωρίς κάποια καταδίκη ή καθεστώς υποδίκου αλλά μόνο με μια διοικητική απόφαση (των μπάτσων).
Η διαμαρτυρία γίνεται επίσης για τις υπόλοιπες συνθήκες κράτησης, η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας την ώρα που υπάρχουν περιστατικά με οξεία συμπτώματα. Άτομο με κολικούς νεφρού πήγε στο νοσοκομείο μόνο μετά την προειδοποίηση των συγκρατούμενων του ότι θα διαμαρτυρηθούν έμπρακτα.
Οι κρατούμενοι αυτοί γνωρίζουν ότι για να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε φαγητό και είδη για την προσωπική υγιεινή και καθαριότητα προβλέπονται κονδύλια που αντιστοιχούν σε πέντε ευρώ και σαράντα πέντε λεπτά την ημέρα για τον καθένα. Για το ανύπαρκτο φαγητό αλλά και για την παντελή έλλειψη χαρτιού υγείας και σαπουνιού.
Για όλους αυτούς τους μήνες που βρίσκονται έγκλειστοι δεν είχαν ούτε μια μέρα τη δυνατότητα προαυλισμού, η αυλή που το πιθανό είναι να αφορά τον ακάλυπτο του κτιρίου είναι κλειδωμένη και η δικαιολογία που έχει δοθεί στο παρελθόν είναι ότι οι γείτονες ενοχλούνται από τη φασαρία…
Στη διαμαρτυρία τους αυτή που είχε τη μορφή της αποχής από το φαγητό η διοίκηση του τμήματος απάντησε με απειλές για ξυλοδαρμό από ειδικές αστυνομικές δυνάμεις (με κουκούλες) και αναγκαστική σίτιση. Η απειλή του ξυλοδαρμούς τους πραγματοποιήθηκε σήμερα λίγο αργότερα το απόγευμα.
Τι θα αποφασίσουν σχετικά με το πώς αντιμετωπίστηκε η διαμαρτυρία τους αλλά και για τη διαμαρτυρία αυτή καθεαυτή θα γίνει σύντομα γνωστό και πιθανό να ακολουθήσει και επόμενη ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου